Ήπιος ήταν ο Αύγουστος για τα τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, με τα κεφάλαια AUM να αυξάνονται κατά 1% στον κλάδο, και την Εθνική να έχει τις καλύτερες επιδόσεις, αφού είχε αύξηση 4% σε μηνιαία βάση. Σε επίπεδο τριμήνου, τα AUM αυξήθηκαν κατά 5% κατά μέσο όρο, με την Εθνική να ξεχωρίζει με ανάπτυξη 11%.

Ο μοχλός της ανάπτυξης των AUM τα τελευταία 12μηνα ήταν οι καθαρές πωλήσεις και όχι οι επιπτώσεις του M2M για τις 4 μεγάλες τράπεζες, εξηγεί στην τελευταία ανάλυσή της η Jefferies. Οι καθαρές ροές από την αρχή του έτους, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ξεπέρασαν τις καθαρές ροές του 2023 ύψους 3 δισ. ευρώ. Το 1ο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε κατά μέσο όρο αύξηση 30% ετησίως στις επενδυτικές προμήθειες για τις μεγάλες τράπεζες.

Ελληνικές τράπεζες: Θετικές εξελίξεις και υψηλά κέρδη βλέπουν οι ξένοι

Μερίδια αγοράς

Τα μερίδια αγοράς παρέμειναν σταθερά τον Αύγουστο για τις 4 μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και την Εθνική το μικρότερο με 12%.

Η Εθνική σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς τον Αύγουστο (+41 μ.β.) και σε ετήσια (+180 μ.β.).

Οι 4 μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο 82% τον Αύγουστο (79% τον Δεκέμβριο του 2023).

Ασθενέστερες οι καθαρές πωλήσεις τον Αύγουστο – ισχυρότερες για την Εθνική

Οι καθαρές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες τον Αύγουστο του 2024 στα 200 εκατ. ευρώ (255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Οι μεγάλες τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό του AUM στο 2% τον Αύγουστο με την Εθνική να είναι η ισχυρότερη στο 4%.

Όσον αφορά την απόδοση του τριμήνου, η Εθνική είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές στα 209 εκατ. ευρώ (ή 8% του AUM) .

Πώς εξελίχθηκε το 1ο εξάμηνο

Η ανάπτυξη του AUM οφείλεται στις καθαρές πωλήσεις και όχι στον αντίκτυπο του M2M για τις ελληνικές τράπεζες. Οι μέσες καθαρές πωλήσεις κατά τα τελευταία 12μηνα ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι πάνω από τον μέσο όρο του 2023 που ήταν 0,8 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές πωλήσεις του έτους έχουν ήδη ξεπεράσει το 2023 στα 3,2 δισ. ευρώ (το 2023 ήταν 3 δισ. ευρώ).

Απόδοση 1ου εξαμήνου

Οι επενδυτικές προμήθειες συνέχισαν να βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες και αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση. Οι επενδυτικές προμήθειες συμβάλλουν περίπου στο 20% των συνολικών εσόδων από προμήθειες για τις τράπεζες, με το ποσοστό να αυξάνεται πρόσφατα.

Ειδικότερα, ανά τράπεζα:

• Στην Πειραιώς τα AUM αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ (+27% ετησίως, που περιλαμβάνει επίσης χαρτοφυλάκια πελατών και περιουσιακά στοιχεία υπό φύλαξη) και ήδη ξεπέρασε τον στόχο του τέλους χρήσης του 2024 που ήταν στα 10,2 δισ. ευρώ.

• Το AUM των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha αυξήθηκε κατά 51% στο 12μηνο έως το 1ο εξάμηνο του 2024. Κατά τη διάρκεια του 2024, η Alpha σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς στις +100 μονάδες βάσης (με μερίδιο αγοράς 23%, το δεύτερο μεγαλύτερο).

• Η Εθνική συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για διασταυρούμενες πωλήσεις επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των προμηθειών για επενδύσεις λιανικής κατά 33% το α’ εξάμηνο του έτους. Η Εθνική έχει σχεδόν διπλασιάσει το AUM της τα τελευταία 12μηνα.

• Η Eurobank είχε συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια στα 6,4 δισ. ευρώ ή αύξηση 32% ετησίως (συμπεριλαμβάνονται διακριτικά AUM και αμοιβαία κεφάλαια τρίτων), έναντι στόχου 6,5 δισ. ευρώ για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις