Το δις εξαμαρτείν...

Δεύτερη φορά που την πατάει το Millennium International Management με τα short στοιχήματά της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Πέρσι με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και φέτος με την Motor Oil.

Και οι δύο θέσεις της είχαν ανοιχτεί με βάσει τις εξόδους των μετοχών από τον δείκτη Standard του MSCI και οι δύο έκλεισαν αμέσως μετά το rebalancing προφανώς με ζημίες.

Άντεξε η Motor Oil

Από τις 22 Αυγούστου που άρχισε να τοποθετείται κόντρα στη μετοχή της Motor Oil, αυτή κράτησε τα 21 ευρώ, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα 21,80 ευρώ στις 27 του μήνα.

Το Millennium πρόσθετε βέβαια συμβόλαια, φτάνοντας τη short θέση έως και το 1,37% στις 29/8, μία ημέρα πριν το rebalancing, για να την κλείσει άρον άρον την τελευταία ημέρα της Motor Oil στον Standard Greece.

Τα όμοια είχαν γίνει και πέρσι με την έξοδο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ…

Trading να γίνεται…

Δυσλειτουργίες

Και μιας και μιλάμε για trading, νομίζω ήρθε η ώρα να δουν λίγο καλύτερα τις υπηρεσίες internet banking οι συστημικές τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι οι χρήστες που καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργούν οι σελίδες, ή αν λειτουργούν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Και αυτές οι δυσλειτουργίες δεν ήταν μόνο στις παραδοσιακές συναλλαγές, αλλά και για τις εντολές στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες.

Πάλι καλά το mobile banking ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά δε νοείται τώρα να πανηγυρίζουν οι διοικήσεις για την ψηφιοποίησή τους και την ίδια ώρα να μην λειτουργούν τα συστήματα επί ημέρες.

Αποκρατικοποιήσεις

Ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Με αυτήν την πολιτική επιδιώκει την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση υποδομών της.

Και το εργαλείο που χρησιμοποίησε για αυτό το σκοπό είναι οι παραχωρήσεις.

Καθυστερήσεις

Η αλήθεια είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε σημαντικά projects τα οποία προσέλκυσαν επενδύσεις.

Για διάφορους, όμως, λόγους οι υπογραφές των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους καθυστέρησαν. Για πάνω από ένα χρόνο.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι πλέον ξεκόλλησαν και ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας των υπογραφών.

Έτσι, η διοίκηση του Ταμείου, οι αρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και μεταβίβασης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στην κοινοπραξία «Grimaldi – Μινωϊκές» και η σύμβαση παραχώρησης της Μαρίνας Πύλου στην κοινοπραξία «D Marinas – Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Τειρεσίας (;) ενοικιαστών

Μια νέα πτυχή στο μητρώο των ακινήτων μας παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Το νέο μητρώο θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πατέλης «στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει σχέδιο μητρώου ενοικιαστών για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποφεύγει τους κακοπληρωτές».

Δηλαδή; Θα είναι κάτι σαν «Τειρεσίας» για να αποφεύγει κανείς να νοικιάσει το ακίνητό του σε υποψηφίους ενοικιαστές;

Στο έλεος της στεγαστικής κρίσης

Δηλαδή εάν κάποιος ενοικιαστής δυσαρεστήσει για τον α ή β λόγο τον ιδιοκτήτη, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και να τον «αποκλείσει» από το να βρει στέγη κάπου αλλού;

Δεν το διευκρίνισε ο επικεφαλής οικονομικού του Μαξίμου, αλλά προβλέπω να γίνουν πολλά ευτράπελα… αλλά και τραγικά, με ανθρώπους να μένουν στο δρόμο.

Ωραία στεγαστική πολιτική. Είναι που περιμένουμε να ακούσουμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

—-

Ακούστηκε ο σεισμός της Θουριγγίας;

Δεν ξέρω αν ο γερμανικός σεισμός στη Θουριγγία της Γερμανίας ακούστηκε στο Μαξίμου;

Γιατί δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που μιλάνε για την γερμανική 9 Ιουνίου (Citi – Germany: Another 9 June?), σαφώς με παραπομπές για τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές στην Γαλλία.

Κεραυνοί εν… τρικυμία

Διότι, τα προβλήματα στα στοιχειώδη συνεχίζονται, με τους κατοίκους στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής να βρίσκονται… κεραυνοβολημένοι.

Δεν έφτανε που μαζεύουν τα αποκαΐδια από την τρομερή καταστροφή της πρόσφατης πυρκαγιάς, ήρθαν και οι κεραυνοί του σαββατοκύριακου να τους αποτελειώσουν.

Το μπαράζ προκάλεσε πολύωρες διακοπές ρεύματος, μεταπτώσεις στις τάσεις και εν τέλει… προβλήματα στη λειτουργία ακόμη και των επιχειρήσεων.

Προσλήφθηκαν

Θυμάστε που με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται να ενισχυθεί η ΔΙΜΕΑ – ο μηχανισμός ελέγχου της αγοράς;

Ε, αυτό συνέβη.

Ήδη έχουν προσληφθεί οι 30 νέοι υπάλληλοι, έχουν ολοκληρώσει ήδη την σχετική σεμιναριακή διαδικασία. Και είναι έτοιμοι για έφοδο!

Λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε η αγορά, ιδιαίτερα των καταναλωτικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της βρίσκεται σε αρνητική τροχιά, παραμένει στο στόχαστρο του υπουργείου.

Κι επειδή η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί – είναι ένα πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ – θα «χυθεί αίμα στην αρένα»!

Να το έχετε υπόψη σας….

—-

Η ΚΕΕΕ

Όπως είναι γνωστό στα πλαίσια της ΔΕΘ συγκαλείται κάθε χρόνο η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη, επί διήμερον.

Η πρώτη ημέρα είναι μία κλειστή διαδικασία, που οι επιμελητηριακοί εκπρόσωποι συζητούν μεταξύ τους και η δεύτερη ημέρα είναι ανοικτή.

Όπου και συμμετέχουν διάφοροι κυβερνητικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Φέτος όμως μαθαίνω ότι το εθιμικό διήμερο θα συντμηθεί σε μισή μέρα – ίσως λόγω των επιμελητηριακών εκλογών – και είναι προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και φυσικά εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι επιμελητηριακοί είναι αισιόδοξοι πως ο κ. Μητσοτάκης θα τους κάνει την τιμή.

Ακόμη όμως δεν είναι σίγουρο.

Και νομίζω πως θα είναι και η τελευταία μεγάλη εκδήλωση του προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη, δεδομένου ότι για την θέση προαλείφεται ο κ. Γιάννης Μπρατάκος – αφού προηγουμένως εκλεγεί πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories