Στο 2,5% διατηρεί την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 η UBS, δεδομένων, όπως αναφέρει, των εισερχόμενων δεδομένων υψηλής συχνότητας για το δεύτερο τρίμηνο (πωλήσεις αυτοκινήτων, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματική εμπιστοσύνη).

Επιγραμματικά, στο Global Economics & Strategy, η UBS υπενθυμίζει επίσης, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον δομικό ΔΤΚ να συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 3%.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζει επίσης ότι το ECOFIN ενέκρινε το ενημερωμένο σχέδιο RRF της Ελλάδας.

Τι βλέπουν 22 οίκοι για την ελληνική οικονομία τη διετία 2024 – 2025

UBS για την ευρωζώνη

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η UBS, μετά το 0,5% το 2023, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,6% για το 2024 και 1,2% το 2025. Αναμένει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η ανάκαμψη της αύξησης των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ).

Μέχρι τώρα βέβαια, το ΑΕΠ του 1ου και του 2ου τριμήνου εξέπληξε προς τα πάνω (και τα δύο +0,3% σε τριμηνιαία βάση), αλλά για το 3ο τρίμηνο, αναμένει μείωση στο 0,2%.

Τα πρόσφατα δεδομένα ήταν ανάμεικτα και υπενθύμισαν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια και άνιση, με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές να ενισχύουν την τροχιά.

Η Γερμανία στον πυρήνα της αδυναμίας της Ευρωζώνης

Κατά τη UBS, η γερμανική δραστηριότητα και το συναίσθημα υστερεί σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πολύ πιο αδύναμο από την Ευρωζώνη.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να μειώνεται το 3ο τρίμηνο μέχρι στιγμής, παρόλο που ορισμένα δεδομένα (νέες παραγγελίες) αυξήθηκαν ελαφρώς.

Έτσι, η UBS μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2024 κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,1% και αναμένει 0,8% το 2025.

Οι προθέσεις της ΕΚΤ

Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% τον Ιούνιο, η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να πραγματοποιήσει μια μακρά και σταδιακή σειρά περικοπών των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος, δηλαδή τους μήνες που θα παρουσιαστούν οι νέες εκτιμήσεις) .

Αυτό θα συνεπαγόταν άλλες περικοπές κατά 50 μονάδες βάσης φέτος και 100 μονάδες βάσης το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και 2,25% έως το τέλος του 2025. Ωστόσο, η ΕΚΤ τόνισε ότι η πολιτική της δράση θα εξαρτηθεί από δεδομένα και δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία