Τα κύματα των αναταράξεων των αμερικανικών μετοχών τεχνολογίας δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από την παγκόσμια βουτιά που πυροδότησε χτες η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,03% και έκλεισε στις 514,49 μονάδες με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,35% στις 8.269,6 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,83% στις 18.590,95  μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,98 % στις 7.500,97 μονάδες.

Wall Street: Συνέχεια στην πτώση – Όλα τα βλέμματα στην Nvidia

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Commerzbank υποχώρησαν κατά 2,5%, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει το μερίδιό της στην επιχείρηση. “Η επένδυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Commerzbank το 2008 και το 2009 ήταν σημαντική για την προστασία της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς εν μέσω της τραπεζικής κρίσης. Η Commerzbank είναι και πάλι ένα σταθερό και κερδοφόρο ίδρυμα. Κατά συνέπεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πουλήσει με επιτυχία τις μετοχές της βήμα προς βήμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, Φλόριαν Τόνκαρ.

Οι γενικότερες πιέσεις όμως έρχονται μετά την απότομη πτώση στην αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη μέρα του από τις αρχές Αυγούστου. Οι πιέσεις άρχισαν από τον τεχνολογικό κλάδο, με τις ευρωπαϊκές του κλάδου να δέχονται και αυτές τις αναταράξεις. Οι ολλανδικές εταιρείες τσιπ ASML και ASM International υποχώρησαν και οι δύο 6,1% και 5,5% αντίστοιχα.

«Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια ως προς το εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει απλώς επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξής της ή διολισθήσει στην ύφεση», σχολίασε ο Freddie Lait, επικεφαλής επενδύσεων στο Η Latitude Investment Management, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη. «Για μένα, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη δυναμική και τα τεχνικά παρά με τα θεμελιώδη. Είναι οι traders της ορμής και της υψηλής συχνότητας που προκαλούν αυτές τις κινήσεις», ανέφερε.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα οικονομικά δεδομένα τώρα, οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) αυξήθηκε επίσης κατά 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, ο δείκτης μειώθηκε κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και 1,9% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.

Επίσης, αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στις 51 έναντι 50,2 τον Ιούλιο, ενώ ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 52,9. Ωστόσο, η ζήτηση και οι εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται στον μεταποιητικό τομέα, μειώνοντας την αισιοδοξία των επιχειρήσεων στο χαμηλότερο σημείο φέτος.

Από την άλλη όμως, η δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα υποχώρησε τον Αύγουστο, με τον Composite PMI Output Index να παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 48,4 και να αγγίζει το χαμηλό πέντε μηνών, σύμφωνα με την έκθεση των S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν σε μία ημέρα που το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου, που δημοσίευσε την εκτίμηση ότι η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα κάτω από την ανάπτυξη 0,2% που προβλεπόταν το καλοκαίρι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβγαλε άμυνες στις διεθνείς πιέσεις με τον ΟΤΕ

Μπορεί να πιέστηκε, αλλά κατάφερε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, με τη βοήθεια της ανθεκτικότητας που έδειξαν επιλεγμένοι, αν και λίγοι, τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας τελικά με απώλειες που ελέγχθηκαν πέριξ του 1%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.435,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.426,87 μονάδων (-1,33%) και 1.436,20 μονάδων (-0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,1 εκατ. τεμάχια αξίας 20,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,81% στις 3.483,30 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.335,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 1.261,32 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές