Αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά τα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς εργασίας και τροφοδότησαν τα στοιχήματα της Wall Street για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν από την έκθεση για τις προσλήψεις, η έκθεση JOLTS που μετρά τις κενές θέσεις εργασίας έδειξε ότι υποχώρησαν στο μεγαλύτερο επίπεδο από το 2021, μειώνοντας την αναλογία κενών θέσεων ανά εργαζόμενο στο 1,1 . Τα στοιχεία προκάλεσαν άμεση αντίδραση στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να πέφτουν σε όλη την καμπύλη. Τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας οδήγησαν την κίνηση. Τα swaps της Fed τιμολόγησαν πάνω από 100 μονάδες βάσης χαλάρωσης της πολιτικής πριν από το τέλος του έτους – συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης σε μέγεθος jumbo.

Ομόλογα ΗΠΑ: «Έσβησε» ο δείκτης που εκπέμπει ύφεση

Η καμπύλη αποδόσεων επιστρέφει στην κανονικότητα

Η σχέση μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς και του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου επέστρεψε από την αναστροφή στην κανονικότητα, «σβήνοντας» έναν κλασικό δείκτη ύφεσης να εκπέμπει από την αγορά ομολόγων.

Οι αντίστοιχες αποδόσεις κυμαίνονταν και οι δύο γύρω στο 3,79% κατά τη συνεδρίαση, με λίγες χιλιοστά της ποσοστιαίας μονάδας να τις χωρίζουν.

Tο κύριο ερώτημα τώρα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, κατά την οποία η απόδοση του ομολόγου με μικρότερη διάρκεια είναι υψηλότερη από την απόδοση του ομολογιακού τίτλου μεγαλύτερης διάρκειας, έχει σηματοδοτήσει τις περισσότερες υφέσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις βραχύτερης διάρκειας αυξήθηκαν πάνω από τις αντίστοιχες αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της τιμολόγησης από τους διαπραγματευτές της βραδύτερης ανάπτυξης στο μέλλον

«Οι αγορές μπορεί να μην είναι τόσο νευρικές όσο ήταν πριν από ένα μήνα, αλλά εξακολουθούν να αναζητούν επιβεβαίωση ότι η οικονομία δεν επιβραδύνεται υπερβολικά», εξηγεί στο Bloomberg  ο Chris Larkin στην E*Trade από τη Morgan Stanley. «Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, δεν την έχουν πάρει».

Οι προβλέψεις για το μέγεθος της μείωσης

Με τη Fed να πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε λίγες εβδομάδες, το κύριο ερώτημα τώρα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η πρώτη μείωση. Τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα καθορίσουν πιθανώς την απάντηση.

Μια ακόμη κακή έκθεση θα ενίσχυε την υπόθεση για μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων

Οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση τον περασμένο μήνα πυροδότησε φόβους για την ανάπτυξη. Ο Τζερόμ Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι η Fed ανησυχεί πλέον περισσότερο για τους κινδύνους στην αγορά εργασίας παρά για τον πληθωρισμό, και μια ακόμη κακή έκθεση θα ενίσχυε την υπόθεση για μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων.

«Οι αγορές φαίνεται να βλέπουν τον Σεπτέμβριο ως ένα ρίξιμο ενός νομίσματος με την μια όψη να είναι οι 25 μονάδες και την άλλη οι 50 μονάδες βάσης» εκτιμά ο Neil Dutta της Renaissance Macro Research. «Νομίζω ότι το να πάμε 25 μονάδες βάσης κινδυνεύει να έχει την ίδια δυναμική στην αγορά με την παράλειψη της συνεδρίασης του Ιουλίου. Θα είναι μια χαρά μέχρι το επόμενο σημείο δεδομένων να κάνει τους επενδυτές να αμφιβάλλουν για την απόφαση, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η Fed είναι πίσω από την καμπύλη. Αποφασίστε 50 μονάδες βάσης όταν μπορείτε, όχι όταν πρέπει».

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,79%. Το δολάριο υποχώρησε. Ο S&P 500 ταλαντεύτηκε, με την Nvidia να αμφιταλαντεύεται από τις απώλειες στο κέρδος  μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα τον Σεπτέμβριο.

Το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο 1%. Το loonie ( δολάριο Καναδά)  υποαπέδωσε έναντι των περισσότερων νομισμάτων του ανεπτυγμένου κόσμου μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά, η οποία επανέλαβε ότι είναι «λογικό» να αναμένει περισσότερη χαλάρωση αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται.

«Οποιαδήποτε υπόνοια αδυναμίας στην αγορά εργασίας έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα επιτόκια και στις προσδοκίες μείωσης της Fed, δεδομένου του πόσο επικεντρωμένος είναι ο Πάουελ στην αγορά εργασίας. Έτσι έχουμε την αντίδραση της αγοράς επιτοκίων, αλλά όλα αφορούν τις προσλήψεις αυτή την εβδομάδα» σημειώνει ο Dennis DeBusschere στην 22V Research.

Για τον Krishna Guha της Evercore, τα τελευταία στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας έχουν έρθει συνολικά «στη μαλακή πλευρά», αλλά δεν υποδηλώνουν κάποια ραγδαία επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

«Το ακόμη χαμηλό επίπεδο απολύσεων και η αύξηση των προσλήψεων υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ραγίσει» λέει χαρακτηριστικά. «Καθαρά, πιστεύουμε ότι η έκθεση JOLTS σπρώχνει προς τα κάτω τον πήχη για το τι θα πρέπει να προσφέρει η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή, προκειμένου η Fed να μειώσει 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, αν και όχι ριζικά».

Την ερχόμενη Παρασκευή, η έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο αναμένεται να δείξει ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά περίπου 165.000, βάσει της μέσης εκτίμησης σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Η Kristina Hooper από την Invesco αναμένει ότι η Fed θα μειώσει μόνο 25 μονάδες βάσης, αλλά προβλέπει ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή αυτού που είναι πιθανό να είναι ένας «πολύ σημαντικός κύκλος χαλάρωσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές