Η σχέση μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς και του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου επέστρεψε από την αναστροφή στην κανονικότητα, «σβήνοντας» έναν κλασικό δείκτη ύφεσης να εκπέμπει από την αγορά ομολόγων.

Έπειτα από οικονομικές ειδήσεις που έδειξαν απότομη μείωση των θέσεων εργασίας και τις περιστερίσιες  παρατηρήσεις από τον πρόεδρο της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινήθηκε πάνω από την απόδοση του 2ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022.

Wall Street: Συνέχεια στην πτώση – Όλα τα βλέμματα στην Nvidia

Οι αντίστοιχες αποδόσεις κυμαίνονταν και οι δύο γύρω στο 3,79% κατά τη συνεδρίαση, με λίγες χιλιοστά της ποσοστιαίας μονάδας να τις χωρίζουν.

Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, κατά την οποία η απόδοση του ομολόγου με μικρότερη διάρκεια είναι υψηλότερη από την απόδοση του ομολογιακού τίτλου μεγαλύτερης διάρκειας, έχει σηματοδοτήσει τις περισσότερες υφέσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις βραχύτερης διάρκειας αυξήθηκαν πάνω από τις αντίστοιχες αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της τιμολόγησης από τους διαπραγματευτές της βραδύτερης ανάπτυξης στο μέλλον.

Ωστόσο, η ομαλοποίηση της καμπύλης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έρχονται καλές εποχές, επισημαίνει το CNBC.  Στην πραγματικότητα, η καμπύλη συνήθως επανέρχεται πριν από μια ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να βρεθούν σε δύσκολα οικονομικά νερά μπροστά τους.

Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων ήλθε μετά την έκθεση του υπουργείου Εργασίας που έδειξε ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν απροσδόκητα κάτω από τα 7,7 εκατομμύρια το μήνα, φέρνοντας την προσφορά και τη ζήτηση σχεδόν στα ίσα μετά από μια σοβαρή ανισορροπία από την κρίση της πανδημίας. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας είχαν ξεπεράσει την προσφορά εργασίας κατά περισσότερο από 2 προς 1, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic, δημοσίευσε σχόλια, υποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ακόμη και με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές