Το απότομο selloff που ροκάνισε 279 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία της Nvidia χθες ως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε έντονο προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία για να δουν αν θα συνεχιστεί η υποχώρηση και πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει.

Η Nvidia είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία που συμμετέχει στην σύνθεση του S&P 500, με στάθμιση 6,1% στον δείκτη και έχει γίνει ο κύριος μοχλός του φέτος. Η τιμή της μετοχής του κατασκευαστή τσιπ υπαγορεύει την τάση για την ευρύτερη αγορά από τον Ιανουάριο και η πτώση της αυτή την εβδομάδα δεν χτυπάει το καμπανάκι για τις επιδόσεις του δείκτη αναφοράς της Wall Street.

Nvidia: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών – Ερευνάται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Το κενό συναλλαγών και το ημερολόγιο της Nvidia

Για τον Tζέι Γουντς, επικεφαλής παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή της Freedom Capital Markets, τα 100 δολάρια ανά μετοχή είναι ένα βασικό επίπεδο που πρέπει να παρακολουθήσει ένας επενδυτής, περίπου η τιμή του χαμηλότερου κλεισίματος του Αυγούστου. Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν 2% στην προσυνεδρίαση της Τετάρτης για να διαπραγματευτούν στα 106 δολάρια περίπου.

«Δεν θέλω να δω τη μετοχή να σημειώνει νέο χαμηλό κλεισίματος «χάνοντας» το χαμηλό του Αυγούστου. Αυτό θα υποδηλώνει πραγματικά ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, τουλάχιστον όσον αφορά τα τεχνικά» εξηγεί στο Bloomberg ο Γουντς. «Πιστεύω ότι θα πιάσει μια προσφορά γύρω στα 100 δολάρια και στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί πλαγιοκαθοδικά για λίγο»

Όταν βρίσκεστε σε ένα κενό συναλλαγών, η αγορά πυροβολεί πρώτα και έχει πολύ βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα

Το τελευταίο selloff,  με τις μετοχές να υποχωρούν κατά 14% σε τρεις συνεδριάσεις συναλλαγών, πυροδοτήθηκε από τα κέρδη του κατασκευαστή chip, τα οποία απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες. Η ανησυχία των επενδυτών επιδεινώθηκε από δύο ερευνητικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι οποίες προειδοποιούσαν για τις δαπάνες των εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών

Μετά το κλείσιμο της αγοράς ήλθαν ακόμα χειρότερα νέα, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η Nvidia έλαβε κλήσεις στο πλαίσιο της έρευνας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο κατασκευαστής τσιπ δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και «τιμωρεί» τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δικά του τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόβλημα για τις μετοχές της Nvidia είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά στο ημερολόγιο που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικός καταλύτης, σύμφωνα με τον Μάικλ Κιρκμπρίντε, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Evercore Wealth Management.

«Είμαστε σε ένα μικρό κενό αυτή τη στιγμή. Έχουμε τελειώσει με τα κέρδη και υπάρχουν πολλά οικονομικά δεδομένα που έρχονται αυτό το μήνα. Υπάρχει μεγάλη προσοχή μπροστά από αυτό», είπε. «Όταν βρίσκεστε σε ένα κενό συναλλαγών, η αγορά πυροβολεί πρώτα και έχει πολύ βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα».

Η πτώση της Τρίτης ήταν η έβδομη φορά μέσα σε δύο μήνες που οι μετοχές υποχώρησαν 6%

Η βουτιά της Nvidia, η οποία τράβηξε τους παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ και τα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου χαμηλότερα, έρχεται μετά από  λίγους ταραχώδεις μήνες για την αγαπημένη της αγοράς AI.

Η πτώση της Τρίτης ήταν η έβδομη φορά μέσα σε δύο μήνες που οι μετοχές υποχώρησαν 6% ή περισσότερο. Το μέτρο αστάθειας 30 ημερών στις μετοχές της Nvidia έχει επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Επιπλέον οι επενδυτές θα γυρίσουν πίσω στον Αύγουστο, όταν η μετοχή της βυθίστηκε σε διόρθωση που είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες 27% από την κορύφωση του Ιουνίου, προτού επανέλθει στο 5% του ρεκόρ. Οι λόγοι αυτής της βουτιάς επαναλαμβάνονται και τώρα. wall street

Η ανησυχία για την απόδοση των δαπανών

Οι ανησυχίες για τις σχετικά μικρές αποδόσεις των δεκάδων δισ. δολαρίων που δαπανήθηκαν από τους μεγαλύτερους πελάτες της Nvidia ήταν το επίκεντρο των αναφορών έρευνας που δημοσιεύθηκαν από την JPMorgan Asset Management και το BlackRock Investment Institute την Τρίτη.

Ο Μάικλ Κεμπάλες, πρόεδρος στρατηγικής αγοράς και επενδύσεων για την JPAM, έγραψε ότι απαιτείται ευρύτερη ζήτηση από εταιρικούς πελάτες , όχι μόνο από πελάτες όπως το OpenAI που εκπαιδεύει νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης  τους επόμενους 12 έως 18 μήνες για να δικαιολογήσει το τεράστιο μέγεθος των δαπανών για την τεχνολογία.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Μπουαβίν, ο οποίος ηγείται του BlackRock Investment Institute, είπε ότι απαιτείται υπομονή από τους επενδυτές, με τη δημιουργία κέντρων δεδομένων και την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας που συνήθως χρειάζονται «χρόνια — όχι τρίμηνα — για να ολοκληρωθεί».

Παρόλα αυτά  εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν υπερεπενδεδυμένοι σε μετοχές τεχνητής νοημοσύνης, με το πρόσφατο ξεπούλημα του τεχνολογικού τομέα να «υποδηλώνει περιθώριο για την ανοικοδόμηση των συμμετοχών».

Ο  Γουντς της Freedom Capital και ο Κιρκμπρίντε του Evercore WM είναι επίσης θετικοί για τη Nvidia μακροπρόθεσμα.

Ο Γουντς δεν βλέπει κανένα λόγο να πανικοβληθεί από την πτώση αυτής της εβδομάδας, ενώ ο Κιρκμπρίντε είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα βασικά λάθος με την εταιρεία ή την έκθεση κερδών της.

«Είμαστε ακόμη μακροπρόθεσμοι επενδυτές και δεν έχουμε ακούσει κάτι που να αλλάζει την ιστορία, είτε για τη Nvidia είτε για τους πελάτες της και τα σχέδιά τους για τις δαπάνες» επισημαίνει ο Κιρκμπρίντε «Θα ήμασταν αγοραστές εδώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street