Έντονη νευρικότητα εμφάνισε σήμερα η Wall Street, η οποία προσπάθησε να απορροφήσει τις τεχνολογικές πιέσεις που δέχτηκε, με αφορμή τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν, πρωτίστως εκείνα που έδειξαν ότι ο ρυθμός νέων θέσεων εργασίας είναι ακόμη ισχυρός.

Wall Street: Συνέχεια στην πτώση – Όλα τα βλέμματα στην Nvidia

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 40.974 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 5.520 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,30% στις 17.084 μονάδες.

Στο επίκεντρο παρέμεινε και σήμερα η μετοχή της Nvidia, η οποία ανέτρεψε το ενδοσυνεδριακό -3%, προσπάθησε να κινηθεί θετικά αλλά τελικά έκλεισε στο -1,7%. Άλλωστε, προβλημάτισε το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέστειλε κλητεύσεις σε στελέχη της εταιρίας, στο πλαίσιο της έρευνας για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Υποστηρικτικά επίσης λειτούργησαν ορισμένες μετοχές της τεχνολογίας και των τσιπ, με τις Advanced Micro Devices και την Tesla να σημειώνουν ράλι περίπου 4,5% και 3,4%, αντίστοιχα. Οι Meta Platforms και το VanEck Semiconductor ETF ενισχύθηκαν.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και οι μετοχές της US Steel, οι οποίες υποχώρησαν κατά 18%, μετά από μια αναφορά της Washington Post ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να εμποδίσει τη συμφωνία εξαγοράς της από την Nippon Steel. Οι μέτοχοι της US Steel ενέκριναν την εν λόγω εξαγορά των 14,9 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ παρέμειναν. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν «μετρίως» και οι εργοδότες ήταν πιο απρόθυμοι να αυξήσουν και να επιλέξουν ποιον επέλεγαν για θέσεις εργασίας, ήταν, άλλωστε, τα ευρήματα της έρευνας της Federal Reserve.

Σύμφωνα με την έκδοση της «Μπεζ Βίβλου» της κεντρικής τράπεζας, η οποία δημοσιεύεται κάθε επτά εβδομάδες περίπου, οι περισσότερες από τις 12 περιφέρειες της Fed ανέφεραν «σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα». Το προσωπικό ήταν «συνολικά σταθερό», αν και υπήρχαν «μεμονωμένες αναφορές» για εταιρείες που κάλυπταν μόνο τις απαραίτητες θέσεις εργασίας, ενώ μείωσαν τις ώρες, τις βάρδιες και τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας ανήλθαν στα 7,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας μικρή αλλαγή σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 7,9 εκατομμυρίων του Ιουνίου. Η νεότερη Έρευνα Ανοιγμάτων Εργασίας και Κύκλου Εργασίας (JOLTS) έδειξε τον αριθμό των προσλήψεων στα 5,5 εκατομμύρια, με το ποσοστό στο 3,5%. Ο αριθμός των παραιτήσεων έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια και το ποσοστό διακοπής παρέμεινε στο 2,1%.

Αστάθεια

Σύμφωνα με το CNBC, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αστάθεια τον Σεπτέμβριο, έναν ιστορικά αδύναμο μήνα για τις μετοχές. Πολλοί επενδυτές αναμένουν πτώση 5% ή περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, αν και ορισμένοι διαχειριστές χρημάτων θεωρούν οποιαδήποτε πτώση ως ευκαιρία αγοράς.

«Οι επόμενες οκτώ εβδομάδες θα πρέπει να είναι μια κορυφαία, μια εξαιρετική ευκαιρία, για να εξισορροπήσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του και να αποκτήσει μεγαλύτερη διαφοροποίηση», δήλωσε ο Chris Hyzy, επικεφαλής επενδύσεων στη Merrill and Bank of America Private Bank.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε στα 78,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, από έλλειμμα 73 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Census Bureau and Bureau of Economic Analysis.

Οι εξαγωγές από τη χώρα τον Ιούλιο ανήλθαν σε 266,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δισ. δολ. ή 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές στη χώρα ανήλθαν σε 345,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 7,1 δισ. δολ. ή 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,6% την εβδομάδα που έληξε στις 30 Αυγούστου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία Εβδομαδιαία Έρευνα Υποθηκών της Ένωσης Τραπεζιτών (MBA). Το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,43%.

Τέλος, οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο στα 592,1 δισ. δολάρια. Οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 593,8 δισ. δολάρια, οι απλήρωτες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,2% στα 1.386,3 δισ. δολάρια και τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 859,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street