Μπορεί να πιέστηκε, αλλά κατάφερε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, με τη βοήθεια της ανθεκτικότητας που έδειξαν επιλεγμένοι, αν και λίγοι, τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας τελικά με απώλειες που ελέγχθηκαν πέριξ του 1%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.435,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.426,87 μονάδων (-1,33%) και 1.436,20 μονάδων (-0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,1 εκατ. τεμάχια αξίας 20,3 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Συνέχεια στην πτώση – Όλα τα βλέμματα στην Nvidia

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,81% στις 3.483,30 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.335,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 1.261,32 μονάδες.

Τόνος από το εξωτερικό

Αν και δοκίμασε τις κοντινές του στηρίξεις, το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, χωρίς όμως να δίνει το μήνυμα ότι υπήρξαν εντολές αγορών που να δείχνουν διάθεση να κρατηθούν τα επίπεδα και να ξεπεραστεί ένας ακόμη διεθνής σκόπελος. Άλλωστε, η αβεβαιότητα παραμένει και το φάσμα της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας είναι ορατό, μετά και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της μεταποίησης.

Οι δύσκολοι μήνες των αγορών διεθνώς φαίνεται να μην έχουν τελειώσει, με το ΧΑ «σκοντάφτει» και πάλι, την ώρα μάλιστα που προσπαθούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πολιορκήσει τις 1.450 μονάδες. Με το σημερινό πισωγύρισμα λοιπόν παραμένει στο ίδιο μοτίβο που ακολουθεί από τις αρχές του Ιουνίου, όταν και οι ευρωεκλογές «εγκαινίασαν» άτυπα ένα καλοκαίρι αναταράξεων, με την πρώτη κορύφωση να είναι την 5η Αυγούστου.

Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές στον «ΟΤ», η εγχώρια αγορά στην παρούσα κινείται περισσότερο με οδηγό τον φόβο διεθνών αναταράξεων και μείωσης του ρίσκου και λιγότερο με βάση τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και των μεγεθών των εισηγμένων, τα οποία μπορεί να δικαιολογήσουν υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας. Εντούτοις, εάν κλυδωνίζεται η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, δηλαδή η Wall Street, τα κύματα των αναταράξεων περνούν μοιραία και στην περιφέρεια.

Εάν ο τρέχον σκόπελος φανεί όμως ότι μπορεί να ξεπεραστεί, ο γενικός δείκτης πρέπει να κρατήσει τις 1.425 μονάδες, η απώλεια των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1.373 μονάδες, και να επανέλθει σε επαφή με τις 1.500 μονάδες, προκειμένου να δώσει το μήνυμα της ανθεκτικότητας. Επίσης, πρέπει να κρατηθεί σήμερα η στήριξη των 3.467 μονάδων στον FTSE 25, καθώς πιθανή διάσπαση μπορεί να βγάλει πωλητές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες 2,05% και 2,03% αντίστοιχα, με τις Ελλάκτωρ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Τιτάνα να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Jumbo, ΔΑΑ, Πειραιώς, Coca Cola, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ έδωσε πολύτιμες στηρίξεις στην αγορά με το +1,28% που σημείωσε, ενώ Cenergy και Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών