Την τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ έλαβε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον πρόεδρο της αρμόδιας ομάδας, καθηγητή Πέτερ Στροσνάιντερ.

Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών, ακολουθούμενη από μια σειρά συστάσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματος της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΕΕ: Σταθερό το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων

«Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μόνιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικίλα και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ», επισημαίνει η Κομισιόν. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης, προκειμένου να συνεχίσουν να χαράσσονται  στρατηγικές, οι οποίες θα καταστήσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά.

Σε πέντε πυλώνες περιλαμβάνονται οι συστάσεις του Στρατηγικού Διαλόγου

Η έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου θεωρεί ότι η παραγωγή τροφίμων και αγροτικής παραγωγής αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας και ότι η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και γεωργίας είναι σημαντικό πλεονέκτημα. «Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών του Στρατηγικού Διαλόγου ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να αλληλοενισχύεται, ιδίως όταν υποστηρίζεται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης ο ρόλος των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας για την προώθηση της βιωσιμότητας», σημειώνει η Κομισιόν.

Οι συστάσεις

Οι συστάσεις που περιγράφονται στην έκθεση περιλαμβάνονται σε πέντε πυλώνες:

  • Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: αυτό το μέρος εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
  • Προώθηση προς βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής: οι συστάσεις σε αυτόν τον τίτλο αφορούν την υποστήριξη και την προώθηση πρακτικών βιώσιμης γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας, και υποστηρίζουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να επιλέγουν βιώσιμες και ισορροπημένες δίαιτες.
  • Προώθηση της μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει των αυξανόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και για την καλύτερη διατήρηση και διαχείριση των γεωργικών εκτάσεων, την προώθηση της ανθεκτικής στο νερό γεωργίας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεις αναπαραγωγής φυτών.
  • Η οικοδόμηση ενός ελκυστικού και διαφορετικού τομέα: η σημασία της ανανέωσης των γενεών και της ισότητας των φύλων, καθώς και των ζωντανών αγροτικών περιοχών και των συστημάτων αγροδιατροφής περιγράφεται λεπτομερώς σε αυτήν την ενότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των εργαζομένων.
  • Καλύτερη πρόσβαση και χρήση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στη γνώση και τις δεξιότητες πρέπει να διευκολυνθεί και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση που εκπονήθηκε από τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (Διευθ. ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου
AGRO |

ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου

Ενδείξεις μόλυνσης με φυτοφάρμακα για το χύμα ελαιόλαδο που αυξάνει μερίδια – Το «εξαφανισμένο» μπουκαλάκι από τα εστιατόρια και η επανεμφάνιση του «ξεχασμένου» τενεκέ