Από τα 21,6 ευρώ/στρέμμα έως τα 195 ευρώ/στρέμμα ανάλογα με την καλλιέργεια και από 23,2 ευρώ έως 35 ευρώ ανάλογα με το ζώο, καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης για τη μετατροπή της παρέμβασης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, του ΣΣ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με την ΥΑ, που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης Π3-70-2.1 – «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του ΣΣ ΚΑΠ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, οι διατάξεις αφορούν τη δράση 1 (Π3-70-2.1.1): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» και τη δράση 2 (Π3-70-2.1.2): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία».

ΚΑΠ: Αλλαγές στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας

Να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

Δικαιούχοι είναι γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της παρέμβασης μπορούν να κριθούν γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών.

Όμως, δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων, έστω κι αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

  • Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
  • Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στη Προγραμματική Περίοδο 2014-2022 ή από παρέμβαση της προγραμματικής περιόδου 2023-2027, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή. Επίσης, περιπτώσεις κατ’επανάληψη μη συμμορφώσεων από πλευράς δικαιούχου χωρίς αιτιολόγηση θεωρούνται εκ προθέσεως μη συμμορφώσεις.

Επίσης, επιλέξιμοι προς ένταξη στις δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι οι νεοεισερχόμενοι (υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία).

Να σημειωθεί ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 επιθυμεί.

Πώς καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης

Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για τη δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία», χορηγούνται ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες (εργαστηριακές αναλύσεις) και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

Ειδικότερα, τα ετήσια ύψη ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα: καπ

Αντίστοιχα, για τη δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο βοσκοτόπου για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για πυκνότητα βόσκησης 1 ΜΖΚ/Ha περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα: ΚΑΠ

Τα παραπάνω ποσά έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα.

Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (Διευθ. ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου
AGRO |

ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου

Ενδείξεις μόλυνσης με φυτοφάρμακα για το χύμα ελαιόλαδο που αυξάνει μερίδια – Το «εξαφανισμένο» μπουκαλάκι από τα εστιατόρια και η επανεμφάνιση του «ξεχασμένου» τενεκέ