Μετά από ένα εξαιρετικό 2023, τα έως τώρα άριστα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων προδιαθέτουν για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Μολονότι βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου (ή/και β’ τριμήνου), μολαταύτα τα έως τώρα ευρήματα είναι -το λιγότερο- αισιόδοξα.

Και μάλιστα, εκπλήσσοντας θετικά ακόμα και εκείνους που έβλεπαν από την αρχή του έτους μισογεμάτο το ποτήρι.

Στα στατιστικά, έχει σημειωθεί μεσοσταθμική αύξηση κερδοφορίας κατά 15% (σε ετήσια βάση) για το α’ εξάμηνο 2024 όσων έχουν ήδη ανακοινώσει.

Η εικόνα έως τώρα

Καταρχάς, από τις 12 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες, έχουν ήδη παραδώσει αποτελέσματα οι 11, ενώ αναμφίβολα, με αυτές που έχουν ήδη παραδώσει, αποτυπώνεται επαρκώς η κατάσταση, τουλάχιστον για μια πρώιμη εξέταση, μην αμελώντας ότι αφορούν στα 7/10 της συνολικής κεφ/σης.

Στις επικείμενες εταιρικές ανακοινώσεις για το εξάμηνο, πλην άλλων έχουμε : QUEST Holdings (σήμερα), Φουρλής και Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών 10/9, ΕλβαλΧαλκόρ 11/9, LAMDA Development 12/9, Βιοχάλκο 19/9, ΑΔΜΗΕ 25/9, ΕΥΔΑΠ 26/9, ΟΛΠ, Phoenix Vega Mezz και Sunrise Mezz 27/9, Galaxy Cosmos Mezz 30/9.

Μια δεύτερη ματιά

Επιστρέφοντας στα ευρήματα του πίνακα, παρατηρούμε ότι μόλις 2 “μεγάλες” δεν κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία εξαμήνου (3Ε και ΔΕΗ), με την πρώτη να φέρει αμελητέα μείωση, και πολύ μακριά από τις πολύ ισχυρές αυξήσεις των περισσοτέρων. Εξάλλου, και η ιστορικότητα των μικρών και σταθερών μεταβολών της εταιρείας οδηγεί σε ουδέτερα συμπεράσματα.

Τονίζεται δε ότι όλες έχουν διανείμει ικανοποιητικό μέρισμα για το 2023, με αυξημένες πιθανότητες να επαναλάβουν κάτι τέτοιο για το (μάλλον κερδοφόρο) 2024.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι μετοχές των περισσοτέρων έχουν και ανάλογα εξαιρετική εικόνα στο ταμπλό, με εξάιρεση την ..ύποπτη βύθιση της ΜΟΗ και την πλαγιολίσθηση της ΜΠΕΛΑ. Ειδικότερα για την πρώτη, αυτή δικαιολογήθηκε έως έναν βαθμό αφενός από την έξοδό της από τον MSCI, αφετέρου από την πρότερη φορολογική «έκτακτη» επιβάρυνση (θα αποτυπωθεί στα χρηματοοικονομικά της πολύ αργότερα). Κι έτσι, διαπραγματεύεται με “έκπτωση” έναντι των υπολοίπων.

Προσέτι, εδώ υπάρχει και μια «συγκυρία» για τη ΜΠΕΛΑ, καθότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ..κεράστηκαν φθηνή ΜΠΕΛΑ (μετά τις έξυπνες, προ εβδομάδων δηλώσεις του mr Jumbo), την ώρα που εκείνα έπρεπε να αποεπενδύσουν/αναδιαρθρώσουν λόγω διαγραφής της ΜΟΗ.

Και σίγουρα, οι εκθέσεις των αναλυτών και οι υψηλές τιμές-στόχοι έχουν τη σημασία τους, με ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤC, ΕΕΕ (πιο αμυντική) και ΜΟΗ να έχουν την προτεραιότητα.

Για τη συνέχεια

Εν πάσει περιπτώση, όλα φαίνεται να ενδυναμώνουν το σενάριο της ανοδικής συνέχισης στο ΧΑ για το τελευταίο τετράμηνο του 2024, καθώς τα χρηματοοικονομικά στοιχεία βοηθούν, παρέα με πλήθος άλλων γεγονότων, όπως α) την αξιολόγηση από τους Οίκους (6/9 από DBRS, 13/9 από Moody’s), β) τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ (12/9) και Fed (18/9) με μεγάλο ενδιαφέρον για τη νομισματική πολιτική τους εν μέσω μειώσεων (ή όχι) επιτοκίων και γ) την έντονη κινητικότητα που θα προέλθει από ΕΤΕ (αποεπένδυση ΤΧΣ), Attica-Παγκρήτια (διαδικασία συγχώνευσης) και Τράπεζα Κύπρου (εισαγωγή στο ΧΑ).

Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι οι λοιποί μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά αυτό το διάστημα, με προεκτάσεις στο θετικό επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως. Να υπενθυμίσουμε ότι ο γερμανικός DAX40 έγραψε νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, έχοντας αφήσει πίσω του τόσο το sell off στις αρχές του Αυγούστου όσο και την «κρίση» που προεκλήθη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (αρχικά) και της πολιτικής ασάφειας στη Γαλλία (ύστερα). Επίσης, ο μεγαλύτερος στον πλανήτη σε κεφ/ση S&P500 άγγιξε την Παρασκευή τις δικές του ιστορικές κορυφές, μόλις 0,3% απόσταση από εκείνα της 16ης Ιουλίου.

Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts