Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιό της στην Commerzbank εκμεταλλευόμενη ένα πρόσφατο ράλι στη μετοχή της προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά την αποχώρησή της από την τράπεζα που διέσωσε πριν από μια δεκαετία.

Commerzbank: Μπορεί να απειλήσει την Ευρωζώνη η Λεπέν;

Ο χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας (Finanzagentur), ο οποίος διαχειρίζεται το ποσοστό περίπου 16,5%, ανακοίνωσε την κίνηση αυτή μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη. Δεν αποκάλυψε ωστόσο πόσο μερίδιο μετοχών θα πουλούσε ή πότε. Το μερίδιο της κυβέρνησης ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τιμή της μετοχής της Commerzbank αυξήθηκε περίπου κατά 20% φέτος, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία τον Μάιο

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Commerzbank έχει καρπωθεί τα κέρδη από τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησαν το 2022. Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε περίπου κατά 20% φέτος, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία τον Μάιο.

«Η οικονομική κατάσταση της τράπεζας βελτιώνεται σταθερά», δήλωσε η επικεφαλής του Finanzagentur, Eva Grunwald σε σχετική ανακοίνωσή της. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτή τη θετική εξέλιξη μειώνοντας το μερίδιό της στην Commerzbank και ξεκινώντας την έξοδό της».

Το κράτος δεν σκοπεύει να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιό του προς το παρόν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η διαδικασία είναι ιδιωτική.

Ο «ούριος άνεμος» για τον τραπεζικό κλάδο πρόκειται να υποχωρήσει καθώς η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, όταν θα συνεδριάσει για μια πολιτική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, η ταλαιπωρημένη οικονομία της Γερμανίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, αναγκάζοντας ενδεχομένως τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τις προβλέψεις κινδύνου.

Η Γερμανία ακολουθεί τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, στην πώληση μεριδίων σε τράπεζες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η κυβέρνηση σκέφτεται την πώληση του μεριδίου της στην Commerzbank εδώ και αρκετό καιρό, με το Bloomberg να έχει αναφέρει πριν από δύο χρόνια ότι περίμενε τη συνέχιση της ανόδου της μετοχής. Διαπραγματευόταν με περίπου 8 ευρώ ανά μετοχή εκείνη την εποχή, σε σύγκριση με περίπου 13 ευρώ επί του παρόντος.

Commerzbank: Σημαντικός δανειστής για την γερμανική οικονομία

Η Commerzbank είναι μια σημαντική πηγή πιστώσεων για την οικονομία της Γερμανίας και εστιάζει στην παροχή χρηματοδότησης για τις εξαγωγικές της εταιρείες.

Το μερίδιο 16,5% της γερμανικής κυβέρνησης την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank. Ο επόμενος μεγαλύτερος επενδυτής είναι η BlackRock Inc. με περίπου 7%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η είσοδος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Commerzbank το 2008 και το 2009 ήταν σημαντική προκειμένου να προστατευθεί η σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς εν μέσω της τραπεζικής κρίσης», δήλωσε στην ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Florian Toncar. «Η μείωση του μεριδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Commerzbank είναι ένδειξη της ισχύος της Commerzbank και της Γερμανίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή