Μια αδιαφανής αυτοαποκαλούμενη «δεξαμενή σκέψης», η Eurofi, που προσφέρει σε επιχειρήσεις πρόσβαση σε πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχει συγκεντρώσει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως αποκαλύπτει το POLITICO, εγείροντας ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας και άσκηση επιρροής έναντι αδρών χρηματικών ποσών.

Αεροπορικές εταιρείες: Σκληρό… λόμπινγκ από τις ΗΠΑ στην ΕΕ κατά της καταγραφής των εκπομπών αεροσκαφών

Η τεράστια κλίμακα των εσόδων της Eurofi την καθιστά πλέον μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που ασκούν πίεση στην ΕΕ – παρόλο που έχει μόνο τρεις υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και κανέναν δημόσιο λογαριασμό.

Ανώτερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ρόλους επιρροής στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία αποκάλυψαν ότι η Eurofi πλήρωσε για τις διαμονές τους σε πολυτελή ξενοδοχεία και ορισμένα από τα ταξίδια τους.

Η κύρια λειτουργία της Eurofi περιλαμβάνει τη διοργάνωση λόμπι κεκλεισμένων των θυρών δύο φορές το χρόνο ενόψει των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που προσελκύει κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Ανώτερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ρόλους επιρροής στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία αποκάλυψαν ότι η Eurofi πλήρωσε για τις διαμονές τους σε πολυτελή ξενοδοχεία και ορισμένα από τα ταξίδια τους.

Ο οργανισμός έφτασε σε προϋπολογισμό 5,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2023 μέσω αμοιβών από τα μέλη του, τα οποία περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες τράπεζες, χρηματιστήρια και τεχνολογικούς γίγαντες – συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Goldman Sachs και American Express – σύμφωνα με τις αποκαλύψεις διαφάνειας του Ιουλίου, τις πρώτες διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για τα οικονομικά του εδώ και χρόνια.

Αν και δεν τίθεται θέμα παραβίασης του νόμου, η κατάσταση εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη φύση του λόμπι στην ΕΕ: Ποιος πληρώνει και πόσα ― και τι είδους επιρροή αγοράζουν με τα χρήματά τους; Η επιρροή του χρηματοπιστωτικού τομέα στις Βρυξέλλες ήταν ορατή τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή πιο ελαφρών κανόνων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες από ό,τι ζητούσαν οι ρυθμιστικές αρχές και με αξιοσημείωτη επιτυχία στη συγκράτηση των μεταρρυθμίσεων που ενδέχεται να βλάψουν τα συμφέροντα του κλάδου.

«Είναι μια από τις πιο αδιαφανείς ομάδες που μπορώ να σκεφτώ», δήλωσε στο Politico, ο Κένεθ Χάαρ, ερευνητής στο Corporate Europe Observatory, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκστρατειών. «Είναι πραγματικά παράξενο να έχεις έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό με λίγα μόνο άτομα».

Πρόσβαση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων

Η οργάνωση της Eurofi δεν μοιάζει με άλλα μεγάλα λόμπι στις Βρυξέλλες, τα οποία εκκενώνουν τα γραφεία τους για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την πολιτική και να κερδίσουν το αυτί των κορυφαίων ευρωκρατών. Η Eurofi επιμένει ότι δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και απλώς παρέχει μια πλατφόρμα για συζήτηση.

Αλλά το οικονομικό της βάρος την αναβαθμίζει πλέον σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πίεσης στις Βρυξέλλες, ακριβώς πίσω από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και η Apple, που έχουν επενδύσει τεράστιους πόρους για να επηρεάσουν τον μηχανισμό των Βρυξελλών. Έχει μέλη περισσότερους από 100 χρηματοοικονομικούς παράγοντες και ο προϋπολογισμός της αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% από το τελευταίο διαθέσιμο ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020, καθιστώντας την δεύτερο κορυφαίο λόμπι πίσω μόνο από την Ιnsurance Europe που αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο λόμπι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει περισσότερους πόρους ακόμα και από τα μεγάλα τραπεζικά λόμπι, το ισχυρό λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας (η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) και τον επιχειρηματικό όμιλο BusinessEurope.

«Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και όταν αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους, απλώς θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση», είπε ο Χάαρ.

Η ατζέντα για τη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο, την οποία είδε το POLITICO, μοιάζει με το ποιος είναι ποιος στην κορυφή της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και περιλαμβάνει τον διοικητή της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλχό, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκατοντάδες εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να παρευρεθούν.

Αρκετοί λομπίστες των οικονομικών είπαν στο POLITICO ότι έχουν ενδοιασμούς για την Eurofi λόγω του εντυπωσιακού κόστους της και των ιδιωτικών της εγκαταστάσεων, αλλά πιστεύουν ότι θα έχασαν την ευκαιρία αν δεν παρευρίσκονταν στα συνέδριά του.

«Δεν είμαστε λομπίστες»

Το POLITICO έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με την Eurofi, ώστε να μπορέσει να λάβει κάποιες απαντήσεις ειδικά σε θέματα σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας.

Πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια διεύθυνση στον ιστότοπό της έμειναν αναπάντητα. Ο Jean-Marie Andres, ανώτερος συνεργάτης της Eurofi, ο οποίος απάντησε σε μια κλήση σε έναν αριθμό που αναγράφεται στο μητρώο διαφάνειας, απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις αλλά στη συνέχεια έστειλε ένα email λέγοντας ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει με δημοσιογράφους.

Η ουσία αυτών που είπε ήταν ότι η Eurofi δεν πρέπει να θεωρείται ως λόμπι αλλά ως διοργανωτής συζητήσεων. Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός του αντανακλούσε τον πληθωρισμό και την ανάγκη για πρόσληψη μεγαλύτερων χώρων.

Στη δημόσια αποκάλυψή της, η Eurofi επιμένει ότι «δεν εκπροσωπεί εμπορικά συμφέροντα» και ενεργεί «με προοπτική γενικού συμφέροντος για τη βελτίωση της συνολικής χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας λένε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από τεράστιες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Amazon Web Services και η J.P. Morgan, οι οποίες πληρώνουν τη Eurofi για το προνόμιο να μπορούν να προσελκύουν ρυθμιστικές αρχές στα συνέδριά της.

Η Eurofi χρεώνει τα μέλη του κλάδου της 50.000 ευρώ, λένε εμπιστευτικές πληροφορίες. Ένα τραπέζι στο εορταστικό δείπνο, μια αίθουσα για συσκέψεις ή μια θέση για έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο σε ένα πάνελ επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις.

Γοητεία των «επισήμων»

Η Eurofi έχει αποκτήσει αξιοπιστία από την ιστορία της —συστάθηκε από τον πρώην διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Ζακ ντε Λαροζιέρ — και μέσω των δεσμών της με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ των χωρών κάθε έξι μήνες.

Εκπρόσωπός της είναι ο Ντέιβιντ Ράιτ, πρώην Βρετανός αξιωματούχος της ΕΕ, και καθοδηγείται καθημερινά από τον Γάλλο Ντιντιέ Καέν.

Οι διασκέψεις πραγματοποιούνται τις ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι κορυφαία στελέχη βρίσκονται ήδη στην πόλη.

Λόμπι, ρυθμιστικές αρχές, αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε όλοι ότι το πραγματικό συνέδριο είναι ένα βαρετό παράπλευρο σόου, γεμάτο με πάνελ μόνο για άνδρες και ελεγχόμενες συζητήσεις, σε σύγκριση με άλλες συναντήσεις εκτός προγράμματος που περιλαμβάνουν καφέδες και ποτά σε χαλαρό κλίμα.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εξ ολοκλήρου πίσω από κλειστές πόρτες. Οι δημοσιογράφοι έχουν απαγορευτεί και το POLITICO εκδιώχθηκε από το λόμπι του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε το συνέδριο του περασμένου φθινοπώρου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.

Παρά τις επικρίσεις για το κόστος και την έλλειψη διαφάνειας, οι αξιωματούχοι της ΕΕ συνεχίζουν να δίνουν το «παρών».

Η Eurofi έχει καλύψει το κόστος για να παραβρεθούν οι πολιτικοί που οδήγησαν στην επανεγγραφή των οικονομικών κανόνων, σύμφωνα με δημόσιες καταθέσεις.

Ο Γερμανός βουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Στεφανί Βον-Κουρτίν, ο Ολλανδός βουλευτής Πολ Τανγκ και ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γιόνας Φερνάντεθ αποκάλυψαν όλοι ότι η Eurofi πλήρωσε για πολυτελή ξενοδοχεία και μερικά από τα ταξίδια τους για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις μεταξύ 2021 και 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή