Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα λάβει πιθανότατα τη μεγαλύτερη ώθηση τα επόμενα δύο χρόνια από την επικράτηση των Δημοκρατικών, με επικεφαλής την Kamala Harris, στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σε σημείωμά της, που κυκλοφόρησε την Τρίτη , η Goldman υποστηριζει ότι με μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομική παραγωγή θα δεχθεί πλήγμα το επόμενο έτος, κυρίως από την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές και την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Κάμαλα Χάρις: Γιατί συνδυάζει τη μόδα και την πολιτική

Η κούρσα μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ είναι αμφίρροπη, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να αποσπά ένα μικρό πλεονέκτημα στις εθνικές δημοσκοπήσεις και σε ορισμένες πολιτείες.

«Εκτιμούμε ότι αν ο Τραμπ το πλήγμα στην ανάπτυξη από τους δασμούς και την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θα υπερκαλύψει τη θετική δημοσιονομική ώθηση, με αποτέλεσμα ένα μέγιστο πλήγμα στην αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των -0,5 ποσοστιαίων μονάδων το 2025H2, το οποίο θα υποχωρήσει το 2026».

Η αύξηση της απασχόλησης υπό μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών θα είναι επίσης πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υπό τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε η Goldman.

«Εάν οι Δημοκρατικοί σαρώσουν, οι νέες δαπάνες και οι διευρυμένες φορολογικές πιστώσεις για τα μεσαία εισοδήματα θα υπεραντιστάθμιζαν ελαφρώς τις χαμηλότερες επενδύσεις λόγω των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ώθηση στο ΑΕΠ οι επενδύσεις λόγω των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ώθηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025-2026.»

Η προοπτική μιας νίκης του Τραμπ, ιδίως μαζί με τον υποψήφιο σύντροφο, το γεράκι της Κίνας JD Vance, ταρακούνησε τις αγορές τον Ιούλιο, σημειώνει το Reuters.

Απασχόληση και δασμοί

Με μια κυβέρνηση υπό την Κάμαλα Χάρις, η αύξηση της απασχόλησης θα είναι 10.000 θέσεις εργασίας τον μήνα υψηλότερη από ό,τι αν ο Τραμπ κερδίσει με διαιρεμένη κυβέρνηση και 30.000 υψηλότερη από ό,τι με μια σκούπα των Ρεπουμπλικανών, εκτιμά η Goldman.

Μια νίκη του Τραμπ θα οδηγούσε πιθανότατα σε αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αύξαναν τον πυρήνα του πληθωρισμού, λέει η Goldman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή