Απότομη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε εισαγωγές εν αναμονή υψηλότερων δασμών στα αγαθά, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμπόριο θα μπορούσε να παραμείνει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Το  έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,9% στα 78,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλό δύο ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου.

ΗΠΑ: Ανέβασε ρυθμούς η μεταποίηση τον Αύγουστο- Παραμένει υποτονική η τάση

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι το εμπορικό έλλειμμα θα αυξανόταν στα 79 δισ. δολάρια από τα 73,1 δισ. δολάρια που είχαν αναφερθεί προηγουμένως τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές από τη χώρα τον Ιούλιο ανήλθαν σε 266,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δισ. δολ. ή 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές στη χώρα ανήλθαν σε 345,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 7,1 δισ. δολ. ή 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αντίκτυπος των δασμών

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, ηλιακών προϊόντων και άλλων αγαθών.

Ο τελικός προσδιορισμός των δασμών θα δημοσιοποιηθεί τις «επόμενες ημέρες». Υπάρχουν επίσης φόβοι για ακόμη υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το εμπόριο έχει μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εισαγωγές είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποθέματα εν μέσω επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης, γεγονός που θα μπορούσε να αμβλύνει ορισμένες από τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ανέρχονται επί του παρόντος σε ετήσιο ρυθμό 2,7%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,0% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή