Ο υπουργός της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λούις Εσκρίβα επελέγη ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και θα  συμμετάσχει στην πιθανή απόφαση της ευρωζώνης για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Ο 63χρονος υπουργός ψηφιακών υποθέσεων κέρδισε τη θέση, όπως αναφέρει το Bloomberg,  μετά από μήνες πολιτικής διαμάχης για το ποιος θα διαδεχθεί τον Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, η θητεία του οποίου έληξε τον Ιούνιο. Ο υπουργός Οικονομίας  Κάρλος Κουέρπο έκανε την ανακοίνωση σε κοινοβουλευτική επιτροπή στη Μαδρίτη την Τετάρτη.

Το βιογραφικό του νέου διοικητή

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Εσκρίβα θα είναι να πετάξει στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 11-12 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι πιθανό να προβούν σε μια δεύτερη μείωση του κόστους δανεισμού κατά την απόφαση αυτή.

Η κίνηση αυτή θα φέρει τον Εσκρίβα πίσω στο ίδρυμα όπου ξεκίνησε μια μακρά καριέρα που περιλαμβάνει μια σειρά από θέσεις δημόσιας πολιτικής. Ξεκίνησε στην ερευνητική ομάδα της Τράπεζας της Ισπανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης με πτυχίο στα Οικονομικά.

Από εκεί, προχώρησε στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο – τον οργανισμό που, στην αυγή του ευρώ, έγινε η ΕΚΤ. Στη συνέχεια ηγήθηκε του τμήματος νομισματικής πολιτικής του.

Από το 2004, ο  Εσκρίβα πέρασε οκτώ χρόνια στην BBVA SA, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, προτού υπηρετήσει δύο χρόνια στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και διευθύνει το δημοσιονομικό παρατηρητήριο της χώρας του από το 2014 έως το 2020. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως ανεξάρτητος και κατείχε τη θέση του υπουργού συντάξεων μεταξύ 2020 και 2023, πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση.

Η πολιτική διαμάχη

Ο Κουέρπο εξήρε τα προσόντα του, λέγοντας στους νομοθέτες ότι έχει «εκτεταμένη εμπειρία σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς». Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τον αποκάλεσε «έναν από τους καλύτερους οικονομολόγους της χώρας μας».

Η επιλογή κράτησε τόσο πολύ λόγω των πολιτικών διαφωνιών. Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αντίθετο με την ανάθεση της θέσης σε εν ενεργεία υπουργό, με τον νομοθέτη Χάιμε Εντουάρντο ντε Ολάνο να δηλώνει την Τετάρτη ότι ο διορισμός του Εσκρίβα είναι «ακατάλληλος».

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ φαίνεται επίσης να σπάει την ισπανική σύμβαση σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα επιλέγει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και η αντιπολίτευση επιλέγει τον ρόλο του Νο 2.

Ενώ δεν υπήρξε ανακοίνωση την Τετάρτη σχετικά με το ποιος θα διαδεχθεί την υποδιοικητή Μαργαρίτα Ντελγάδο – η θητεία της οποίας λήγει αυτόν τον μήνα – ο Κουέρπο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Εσκρίβα θα  επιλέξει το πρόσωπο, το οποίο θα είναι μια άλλη γυναίκα.

Η «διαδικασία ανανέωσης» της κεντρικής τράπεζας θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των «επόμενων εβδομάδων», είπε. «Ελπίζω πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου».

Η απόφαση να επιλεγεί ένας άνδρας παρατείνει ένα αδιάλειπτο ιστορικό ανδρικής ηγεσίας στο ίδρυμα. Αναιρεί επίσης την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Από τους 26 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εκεί, μόνο δύο είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Και οι 20 επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που υπηρετούν εκεί είναι άνδρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή