Ένα μυστικό εμπορικό κανάλι με την Ινδία έχει χτίσει η Ρωσία την τελευταία διετία, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που εξασφάλισαν οι Financial Times, από πηγές της ρωσικής κρατικής αλληλογραφίας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο πούλησε πετρέλαιο προκειμένου να αποκτήσει ευαίσθητα ηλεκτρονικά για τις πολεμικές του προσπάθειες.

Όπως αποκαλύπτουν οι FT, το υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου της Μόσχας, το οποίο επιβλέπει την αμυντική παραγωγή, κατάρτισε εμπιστευτικά σχέδια τον Οκτώβριο του 2022 για να δαπανήσει περίπου 82 δισ. ρουπίες (1 δισ. δολάρια τότε) για την εξασφάλιση κρίσιμων ηλεκτρονικών προϊόντων μέσω μυστικών καναλιών. Το σχέδιο στόχευε να χρησιμοποιήσει τα «σημαντικά αποθέματα» ρουπιών που συγκέντρωσαν οι ρωσικές τράπεζες από την άνθηση των πωλήσεων πετρελαίου στην Ινδία.

Ρωσία: «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας της το brain drain

Η Ρωσία και οι Ινδοί εταίροι της στόχευσαν τεχνολογίες διπλής χρήσης – αγαθά με μη στρατιωτικές και στρατιωτικές εφαρμογές – που υπόκεινται σε δυτικούς ελέγχους εξαγωγών. Η Μόσχα εξέτασε ακόμη και την άντληση επενδύσεων σε ρωσο-ινδικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών.

Ρωσία: Ο ρόλος Μόντι στη μυστική συμφωνία

Τα στοιχεία δείχνουν πώς η Ρωσία στράφηκε στο Νέο Δελχί, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφερε την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πιο κοντά από ποτέ στην τροχιά των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πέρυσι ο Μόντι υπέγραψε μια σειρά ινδοαμερικανικών συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από προηγμένους κινητήρες αεριωθουμένων έως τεχνητή νοημοσύνη.

Αν και ο βαθμός στον οποίο η Μόσχα ενέκρινε το σχέδιό της είναι ασαφής, τα λεπτομερή στοιχεία για τις εμπορικές ροές υποδηλώνουν ότι η σχέση με την Ινδία έχει ενισχυθεί βαθύτερα στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών που προσδιορίζονται στη ρωσική αλληλογραφία.

Οι δεσμοί της Ινδίας με τη Μόσχα είναι μια αυξανόμενη πηγή τριβών με την Ουάσιγκτον. Ο Wally Adeyemo, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε τον Ιούλιο σε τρεις από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς της Ινδίας προειδοποιώντας τους ότι «κάθε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συναλλάσσεται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας κινδυνεύει να υποβληθεί σε κυρώσεις». Ο Adeyemo πρόσθεσε ανέφερε μάλιστα ότι «ο κίνδυνος κυρώσεων είναι αυξημένος ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή».

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, η Ινδία υπήρξε σημαντικός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου και το συνολικό εμπόριο των δύο χωρών έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-24, πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος πριν από την εισβολή. Μέρος των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί σε ρουπίες, αφήνοντας τη Ρωσία με πλεόνασμα του νομίσματος.

Και μπορεί το Κρεμλίνο να έχει παραδεχτεί δυσκολίες στον επαναπατρισμό των κερδών της Ρωσίας από το πετρέλαιο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των νομισματικών περιορισμών, αλλά ρωσικές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει ρουπίες για να εμπορεύονται χρυσό και να αγοράζουν αγαθά για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή