Στη τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα του Καναδά. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατήλθε στο 4,25%.

Η μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης αναμενόταν ευρέως από την αγορά, δεδομένης της συνεχιζόμενης εξασθένησης της οικονομίας και της υποχώρησης του πληθωρισμού.

Καναδάς: Υψηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Στις γραπτές παρατηρήσεις του, ο διοικητής Τιφ Μάκλεμ αναφέρει ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αντανακλά δύο εκτιμήσεις.

«Πρώτον, ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός συνέχισαν να χαλαρώνουν όπως αναμενόταν Δεύτερον, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει στο στόχο, θέλουμε να δούμε την οικονομική ανάπτυξη να επιταχύνεται για να απορροφήσει τη χαλάρωση της οικονομίας, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει βιώσιμα στο στόχο του 2%».

Με το βλέμμα στην οικονομία

Η Τράπεζα του Καναδά σημείωσε ότι ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε.

Ο Μάκλεμ επανέλαβε ότι αν ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική πορεία του και είναι «λογικό» να αναμένονται περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Καναδά βρίσκεται εδώ και μήνες κάτω από το 3%, φθάνοντας στο 2,5% τον Ιούλιο. Kαθώς η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό διοικητής τόνισε τη σημασία της εξισορρόπησης των ανοδικών και καθοδικών κινδύνων που βρίσκονται μπροστά.

«Υπάρχει κίνδυνος οι ανοδικές δυνάμεις στον πληθωρισμό να είναι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες» είπε χαρακτηριστικά. «Ταυτόχρονα, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον στόχο, πρέπει να προφυλαχθούμε όλο και περισσότερο από τον κίνδυνο η οικονομία να είναι πολύ αδύναμη και ο πληθωρισμός να πέσει υπερβολικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή