Σε κλίμα έντασης και εργασιακής ανασφάλειας αναμένεται η διεύθυνση της Volkswagen να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων μετά από την ανακοίνωση-βόμβα ότι πιθανώς να υπάρξουν επώδυνες περικοπές σε θέσεις εργασίας ή και κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία, προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία να πετύχει τους στόχους της σε επίπεδο κερδοφορίας.

Volkswagen: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απο τα σχέδια για λουκέτα σε εργοστάσια [χάρτης]

Ο CFO της Volkswagen, Arno Antlitz και ο επικεφαλής της μάρκας VW, Thomas Schaefer, θα παρουσιάσουν με λεπτομέρειες τα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Βόλφσμπουργκ, μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Γερμανία που χτίστηκε για να στεγάσει το τεράστιο εργοστάσιο της Volkswagen.

Η επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων Ντανιέλα Καβάλο, η οποία εξελέγη από τους εργαζόμενους, θα καταστήσει ξεκάθαρη τη «σκληρή αντίστασή» της στις περικοπές, όπως είπε η ίδια  στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Η Καβάλο προειδοποίησε ότι η διοίκηση θα είναι «πολύ άβολα» στη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Η Volkswagen ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει την άνευ προηγουμένου απόφαση για κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία και τον τερματισμό μιας δεκαετούς περιόδου όπου οι θέσεις εργασίας ήταν εγγυημένες σε έξι από τα εργοστάσιά της, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει σε περιθώριο κέρδους 6,5% για τη μάρκα έως το 2026, από 2,3% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Τα συνδικάτα και η διοίκηση της Volkswagen στη Γερμανία πρόκειται να διαπραγματευτούν για αύξηση μισθού τον Οκτώβριο, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θέλουν να έχουν μια ευρεία συζήτηση για τις επιλογές της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον Thomas Knabel, εκπρόσωπο του συνδικάτου IG Metall στη Volkswagen.

Volkswagen: Ατεγκτο το συνδικάτο IG Metall για το θέμα των περικοπών

Ωστόσο, το συνδικάτο μετάλλου, ένα από τα ισχυρότερα εργατικά συνδικάτα στη Γερμανία με θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen, δεν μπορεί να φανταστεί την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς η εταιρεία να απομακρύνει την απειλή της να κλείσει εργοστάσια από το τραπέζι, προειδοποίησε σε συνέντευξή του. «Πρέπει να συμφωνήσουμε για τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ η διοίκηση κατηγόρησε για τα οικονομικά της προβλήματα το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στη Γερμανία και τους νέους ανταγωνιστές που εισέρχονται στην αγορά, εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι η στρατηγική παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν αναποτελεσματική και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ήταν πολύ αργοί στην επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικού οχήματος μαζικής αγοράς.

Όποια και αν είναι η αιτία, η εταιρεία πρέπει να λάβει γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το πού θα μειώσει το κόστος, είπαν οι επενδυτές και οι αναλυτές – μια πρόκληση για μια εταιρεία του μεγέθους και της πολυπλοκότητάς της.

«Σε δύσκολες στιγμές, η διοίκηση και τα συνδικάτα έχουν την ικανότητα να επιτύχουν συναίνεση», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Philippe Houchois. «Αλλά δεν πρόκειται να είναι ομαλή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή