Tις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank σε «BB+» από «BB» και της Alpha Services and Holdings σε «BB-» από «B+» αύξησε σήμερα ο S&P Global Ratings. Οι προοπτικές είναι σταθερές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) στην Alpha Bank σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3».

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «Β».

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης με την υπερκάλυψη του ομολόγου – Ποιοι διεθνείς επενδυτές τοποθετήθηκαν

Όπως εξηγεί ο οίκος, η πρόσθετη έκδοση AT1 της Alpha Bank ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση του ομίλου, η οποία ήταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της τράπεζας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη της Alpha Bank και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι επιβαρύνσεις απομείωσης δανείων έχουν εξομαλυνθεί μετά την εκποίηση μεγάλων όγκων επισφαλών δανείων τα τελευταία χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, η αποδοτικότητα κόστους της Alpha Bank υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία κερδών, με μια πρόβλεψη αναλογίας κόστους προς έσοδα στο 40% το 2024 και το 2025, που θα βοηθήσει την τράπεζα να διατηρήσει πάνω από 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, παρά την αναμενόμενη μείωση από τη συμβολή των επιτοκίων στην κερδοφορία.

Ο οίκος αναμένει επίσης ότι η αποεπένδυση της τράπεζας της θυγατρικής της στη Ρουμανία ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με την UniCredit θα προσφέρει πρόσθετη κεφαλαιακή ανακούφιση στην τράπεζα μέσω χαμηλότερων σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων. Η έκδοση AT1 300 εκατομμυρίων ευρώ προστίθεται σε αυτές τις βελτιώσεις και θα ενισχύσει περαιτέρω τον δείκτη pro-forma προσαρμοσμένου στον κίνδυνο κεφαλαίου (RAC) κατά 30-40 μονάδες βάσης, οδηγώντας τον προβλεπόμενο δείκτη RAC να αυξηθεί σε περίπου 7,2%-7,7% κατά τέλος έτους 2025.

Κατά την άποψη του οίκου, αυτοί οι παράγοντες θα εξισορροπήσουν περισσότερο την πίεση στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου από την επιχειρηματική ανάπτυξη της Alpha Bank και τα σχέδια για αύξηση της διανομής μερισμάτων παρόμοια με άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ο υψηλός όγκος αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων χαμηλής ποιότητας (DTC) στο κεφάλαιο της τράπεζας εξακολουθεί να αποτελεί αδυναμία. Ο οίκος όμως συνεχίζει να θεωρεί ότι η ποιότητα κεφαλαίου της Alpha Bank είναι χαμηλή λόγω του σημαντικού μεριδίου της στα DTC, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 52% του δείκτη κοινών μετοχών πρώτης βαθμίδας στις 30 Ιουνίου 2024. Το υψηλό ποσό των DTC επιβαρύνει την πιστοληπτική της ικανότητα λόγω της αδύναμης ικανότητας απορρόφησης ζημιών και συγκεκριμένα επειδή η ενεργοποίηση DTC θα οδηγούσε σε απομείωση των μετόχων, αποθαρρύνοντας έτσι την τράπεζα από το να τα χρησιμοποιήσει. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η τράπεζα αναμένει να μειώσει σταδιακά το μερίδιο των DTC κάτω από 30% έως το τέλος του 2026 και κάτω από 20% έως το 2029 μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου και απόσβεσης DTC, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία του S&P ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος. Κατά την άποψή του, οι βασικές μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού θα συνεχίσουν να βελτιώνονται από τα τρέχοντα επίπεδα, επωφελούμενοι από ένα υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Αναβάθμιση της Alpha Bank από S&P και Fitch Ratings

Η νέα αξιολόγηση της Τράπεζας από την S&P θέτει την Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική και τη Eurobank.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις», αναφέρει επίσης η S&P στην έκθεσή της και καταλήγει: “Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος».

Μία βαθμίδα υψηλότερα έθεσε την Alpha Bank σήμερα και ο οίκος Fitch Ratings, προχωρώντας στην αναβάθμισή της σε ΒΒ από ΒΒ-, με θετικές προοπτικές. Στη σχετική έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι καθοριστικός παράγοντας για την αναβάθμιση ήταν, πέρα από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η διαρκής βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Alpha Bank που περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αλλά και την ενισχυμένη κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2024. Οι αναλυτές της Fitch αναμένουν περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ, τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων τιτλοποιήσεων, ενώ επιβεβαιώνουν ότι μεσοπρόθεσμα η κερδοφορία της Τράπεζας δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Fitch: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, θετικό το outlook
Οικονομία |

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Fitch, θετικό το outlook [πίνακες]

Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος, με την Fitch να αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης