Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να ξεπερνούν τον πυρήνα. Οι τραπεζικοί τομείς, που κάποτε είχαν πληγεί από την κρίση δημόσιου χρέους, σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, οι τραπεζικές μετοχές έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο από το τέλος του 2022. Το κόστος χρηματοδότησης μειώνεται, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα η προεξοφλημένη έκδοση AT1 ύψους €300 εκατ. της Alpha Bank, επισημαίνουν οι FT.

Fitch: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, θετικό το outlook

Το επόμενο σκέλος της ανάκαμψής τους θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο μπορούν να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους. Πρόσφατα έλαβαν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από… διακοπή 16 ετών. Αλλά μία κακή κληρονομιά της κρίσης μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία: Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ή DTA.

Το αγκάθι του αναβαλλόμενου φόρου

Συγκεκριμένα, οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (ή DTC) είναι ένας τύπος DTA που συνδέεται με τα 107 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβάρυναν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο τέλος του 2015. Οι πιθανές ζημίες ήταν πολύ μεγάλες για να τις χειριστούν μόνες τους οι τράπεζες και έπρεπε να μεταφερθούν στο κράτος.

Στην πραγματικότητα, οι DTC είναι έμμεσες κρατικές εγγυήσεις που παραμένουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, ύψους 13 δισ. ευρώ, ή 44% του συνολικού κεφαλαίου CET1 σε ολόκληρο τον τομέα. Ως εκ τούτου, υπολογίζονται επίσης ως κεφάλαιο κοινών μετοχών της πρώτης κατηγορίας που απορροφούν βασικές ζημίες. Η ιδέα των υπερμεγεθών πληρωμών στους μετόχους ξεκινώντας από την ίδια βάση θα ήταν οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν να είναι σπάταλες. Έχουν καθοδηγήσει για ποσοστά πληρωμών 50% στα επιχειρηματικά τους σχέδια έως το 2026. Μια προσεκτική προσέγγιση έχει νόημα δεδομένων των επιδόσεων του τομέα. Ωστόσο, η τρέχουσα κερδοφορία υποδηλώνει ότι ένα ποσοστό πληρωμής 70% θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, σημειώνει ο Gabor Kemeny της Autonomous.

Αυτές οι φορολογικές απαιτήσεις δεν αποτελούν απλώς εμπόδιο για τις πληρωμές. Υπολογίζονται πλήρως ως ίδια κεφάλαια και, ως εκ τούτου, καταστέλλουν τις μετρήσεις απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Αυτό ενισχύει επίσης την ενσώματη λογιστική αξία και καταστέλλει τα σχετικά μέτρα αποτίμησης.

Αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να λειτουργήσει. Η ετήσια απόσβεση θα επιλύσει πλήρως τους κωδικούς DTC μόνο έως το 2040-42. Οι DTC ως ποσοστό του CET 1 θα μειωθούν στο 37% για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank έως το 2026, πιστεύει η Autonomous. Οι αποσβέσεις – περίπου 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως σε κάθε τράπεζα – θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν οι DTC αποδειχθούν εμπόδιο στις πληρωμές.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο. Στην Ισπανία, η CaixaBank διαθέτει DTA ίσο με το 44% του κεφαλαίου CET1 από την εξαγορά της Bankia. Αυτό δεν την εμπόδισε να αυξήσει το ποσοστό πληρωμών της από 50% σε 60%.

Το αν τα μερίσματα και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν πράγματι ανώτατο όριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η χώρα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ισπανικό μοντέλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Fitch: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, θετικό το outlook
Οικονομία |

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Fitch, θετικό το outlook [πίνακες]

Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος, με την Fitch να αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης