Η Βρετανία συνεχίζει ολοταχώς το σχέδιο για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ετοιμάζει εννέα νέα γιγαντιαία υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα μπορούν να παράγουν αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτούνται, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ούτε λίγο ούτε πολύ 11 εκατομμύρια κατοικίες.

EDP Renewables: Συμφωνία παροχής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με τη Bloomberg

Στα νέα αυτά έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου και του δεύτερου μεγαλύτερου αιολικού πάρκου σε όλη την Ευρώπη, του Hornsea 3 και του Hornsea 4 που θα βρίσκονται ανοικτά των ακτών του Γιόρκσιρ.

Βρετανία: Συμφωνία με  Orsted – Iberdola

Την Τρίτη η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία υπέγραψε συμβόλαια για τις ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας με τη δανέζικη εταιρεία Orsted και την Iberdrola της Ισπανίας μετά από σχετική δημοπρασία.

Συνολικά, η κυβέρνηση στη Βρετανία πατάει γκάζι για 131 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και χερσαίων αιολικών πάρκων, καθώς και ηλιακής και παλιρροιακής ενέργειας. Η ενεργειακός όμιλος RenewableUK εκτιμά ότι εάν προχωρήσουν όλα τα έργα όπως υπολογίζεται, θα μπορούσαν να προσελκύσουν 14 δισεκατομμύρια λίρες, ή περίπου 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε επενδύσεις. Πρόκειται για 9,6 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Keir Starmer ποντάρει ειδικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια χαρακτηρίζοντάς την ως «τη ραχοκοκαλιά της αποστολής για καθαρή ενέργεια» με στόχο να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν θα είναι εύκολη αλλά η νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο δείχνει να έχει ξεκινήσει δυναμικά.

Ο τελευταίος γύρος υπογραφή συμβολαίων για ΑΠΕ περιλαμβάνει εννέα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε σύγκριση με κανένα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και των Hornsea 3 και Hornsea 4. Περιλαμβάνει επίσης συνολικά 115 ηλιακά και χερσαία αιολικά έργα. Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα νέα έργα καθαρής ενέργειας θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 11 εκατομμύρια σπίτια.

Ο υπουργός Ενέργειας Ed Miliband εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τελευταία αυτή δημοπρασία βοήθησε τον κλάδο υπεράκτιας ενέργειας να σταθεί ξανά στα πόδια του κάνοντας λόγο για έργα που «προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια σε οικογένειες σε όλη τη χώρα» (…) «Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αποστολή μας για καθαρή ενέργεια έως το 2030 – φέρνοντας στη Βρετανία ενεργειακή ανεξαρτησία και μόνιμα χαμηλότερους λογαριασμούς».

Πώς λειτουργούν οι δημοπρασίες

Οι αποκαλούμενες δημοπρασίες Contracts for Difference (CfC) ξεκίνησαν το 2015 ως κυβερνητικός μηχανισμός για τη διασφάλιση της κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επειδή τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να έχουν πολύ υψηλά κόστη οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους υποβάλλουν προσφορά για να εξασφαλίσουν μια εγγυημένη τιμή την οποία το έργο τους θα λαμβάνει για κάθε μεγαβατώρα (MWh) ενέργειας που θα παράγει τα επόμενα χρόνια.

Εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ανοιχτή αγορά πέσει κάτω από την τιμή αυτή, θα ξεκινήσει η χορήγηση επιδοτήσεων για να συμπληρώσουν τις πληρωμές προς τις εταιρείες. Εάν η τιμή είναι υψηλότερη, οι εταιρείες πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά.

Η δημοπρασία αυτή ολοκληρώθηκε αφότου η κυβέρνηση ακύρωσε την de facto απαγόρευση των χερσαίων αιολικών πάρκων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανατρέποντας τα μέτρα σχεδιασμού που ελήφθησαν στη χώρα το 2015 από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Επίσης, η δημοπρασία αυτή ακολουθεί σύσταση της Great British Energy, της κρατικής εταιρείας επενδύσεων της Βρετανίας στον τομέα της ενέργειας που θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση 8,3 δισεκατομμυρίων στερλινών (9,85 δις ευρώ) σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green