
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κλιματικής έκτακτης ανάγκης με αλλεπάλληλους καύσωνες και έλλειψη βροχοπτώσεων, γράφει ο Guardian και αναδεικνύει το πρόβλημα με τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η χώρα.
Με ιδιαίτερη αναφορά στον Μόρνο που στερεύει η ηλεκτρονική σελίδα του βρετανικού μέσου προβάλει φωτογραφίες με το βυθισμένο χωριό Κάλλιο που βγήκε ξανά στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων και φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων των κοντινών περιοχών.

«Η στάθμη της λίμνης έχει πέσει 40 μέτρα από το όριο της υπερχείλισης»
«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της 60μελούς κοινότητας που αναγκάστηκε να μετακινηθεί όταν κατασκευάστηκε το φράγμα.
Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα
«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο».
Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του χωριού, πιστεύει ότι η στάθμη του νερού «έχει πέσει 40 μέτρα» φέτος και εξακολουθεί να πέφτει. «Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από το 1993», είπε. «Η κατάσταση θα είναι πιο οξυμένη ακόμη και από τότε, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν».
Νησιά και τουρισμός
Ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνει το βρετανικό μέσο με αποτέλεσμα «σε ολόκληρη τη μεσογειακή χώρα η έλλειψη νερού έχει γίνει μείζον ζήτημα. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πρωτοφανείς αφίξεις τουριστών ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους κλιματικά καταπονημένους πόρους.
Στις αρχές Ιουλίου, πριν οι θερμοκρασίες καύσωνα γίνουν καθημερινό φαινόμενο, η εταιρεία κοινής ωφέλειας νερού, ΕΥΔΑΠ, εκτιμούσε ότι τα επίπεδα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου ήταν μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», σημειώνει ο Guardian και κάνει αναφορά στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για καλύτερη διαχείριση των υδάτων αλλά και στις εκκλήσεις από την Πολιτεία στους πολίτες της Αθήνας – με τα 3,7 εκατ. κατοίκους – να μην «σπαταλούν το νερό».
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων