Ανοιχτό πόλεμο ξεκίνησαν οι ξενοδόχοι κατά των ιδιοκτήτων των Airbnb μέσω της πρωτοβουλίας «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».

Με λίγα λόγια, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων και αύξηση του κόστους στέγασης που οδηγούν με τη σειρά τους σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Σε 5 χρόνια οι κλίνες τύπου Airbnb διπλασιάστηκαν – Τι δείχνει μελέτη

Μάλιστα κατά τη συνέντευξη τύπου από το ΞΕΕ παρουσιάστηκε μελέτη της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μερικά από τα ευρήματα της μελέτης είναι:

  •  Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων μόλις κατά 3,5%.
  •  Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  •  Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών.

Ο ΟΤ μίλησε με παράγοντες της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης για το πώς βλέπουν αυτή τη πρωτοβουλία του ΞΕΕ

Ανακρίβειες…

O Γιώργος Κανελλόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανέφερε: «Ακούμε τους ξενοδόχους και πραγματικά είναι σαν να ακούμε συνταξιούχους που μας λένε πως δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Πρόκειται για αστεία πράγματα… Προφανώς και είναι μια κίνηση για να πιέσουνε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση πριν την ΔΕΘ, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει μόνο φορολογικά κίνητρα για όποιον ενοικιάζει μακροχρόνια.

» Λένε πως έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν μας λένε γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές και εκεί που δεν υπάρχουν Airbnb. Επίσης η μελέτη της Grand Τhorton που παρουσιάστηκε αναφέρει πως η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Πρόκειται για ανακρίβεια καθώς η τιμή ενός πολύ καλού ακινήτου μπορεί να είναι το πολύ από 30%-40% υψηλότερη και μάλιστα δεν συνοδεύεται και από τα προβλήματα που μπορεί να έχει η μακροχρόνια μίσθωση (όπως η ανασφάλεια των ενοικίων).

» Η λύση του στεγαστικού προβλήματος δεν είναι να κλείσουν τα Airbnb αλλά να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων. Μιλάμε για 700.000 ακίνητα που είναι κλειστά σε όλη την Ελλάδα, με τα 150.000 να βρίσκονται στην Αττική. Σκεφθείτε πως τα Airbnb σε όλη την Αττική είναι 12.000. Επίσης μόνο τα άμεσα έσοδα από την βραχυχρόνια μίσθωση για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ.

» Εάν δούμε και πιο πέρα σκεφθείτε το όφελος που φέρνει η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη τοπική οικονομία, στη τοπική κοινωνία. Και μάλιστα η γκρίνια των ξενοδόχων γίνεται σε μια χρονική στιγμή που πραγματικά τα ξενοδοχεία, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Επιπλέον, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι από αυτούς με τη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση (95%),καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέσω πλατφορμών».

Έκπληξη…

Σκληρή απάντηση και από τον Θεοχάρη Μιχαηλίδη, πρόεδρο του STAMA( Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων): «Με έκπληξη ακούμε για άλλη μια “μελέτη” της Grant Thornton για έναν κλάδο που δεν γνωρίζει και για την σύνταξη της οποίας δεν είχε την συνδρομή κανενός ειδικού. Σε αντίθεση με την Grant Thornton (και τους χρηματοδότες της), ο STAMA θα μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης και θα απαντήσει με δελτίο τύπου».

Στοχοποίηση

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, Δήμα Θεοδώρα ανέφερε στο ΟΤ: «Κακώς στοχοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση για το στεγαστικό πρόβλημα, η λύση είναι τα κλειστά ακίνητα, το ποσοστό των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Airbnb».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα