Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι βασικές πλατφόρμες της ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao και Tmall θα επιτρέπουν πλέον την πληρωμή μέσω της εφαρμογής WeChat της Tencent για πρώτη φορά.

Wall Street: Πώς την ανεβάζουν PCE και Alibaba

Προηγουμένως, οι κινεζικοί ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba αποδέχονταν λίγες επιλογές πληρωμής ωθώντας «εκτός» τον αντίπαλο της Alipay, WeChat Pay. Η Alipay διευθύνεται από την Ant Group, μια θυγατρική της Alibaba που ιδρύθηκε επίσης από τον Τζακ Μα.

Οι εταιρείες Taobao και Tmall θα πρέπει να επιστρέψουν σε τροχιά ανάπτυξης προς το δεύτερο μισό του οικονομικού έτους 2025 της εταιρείας.

«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες και διερευνούσαμε ενεργά τη διαλειτουργικότητα και τις συνεργασίες με ομόλογες εταιρείες», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Alibaba. «Εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών κάνοντας τις αγορές πιο άνετες, ευχάριστες και αποτελεσματικές».

Η Taobao και η Tmall πιθανότατα θα αρχίσουν να δέχονται πληρωμές μέσω του WeChat Pay αυτόν τον μήνα, δήλωσε στο CNBC μια πηγή που γνωρίζει το θέμα και δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες δημόσια.

Η ιστορική κίνηση έρχεται καθώς η Alibaba προσπαθεί να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη στην κινεζική της επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία υφίσταται πίεση από ένα υποτονικό καταναλωτικό κλίμα και από ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως το JD.com.

Alibaba: Στόχος οι Taobao και Tmall να επιστρέψουν στα κέρδη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PDD Alibaba, Eddie Wu, ιδιοκτήτης της amd Temu, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εταιρείες Taobao και Tmall θα πρέπει να επιστρέψουν σε τροχιά ανάπτυξης προς το δεύτερο μισό του οικονομικού έτους 2025 της εταιρείας.

Το WeChat έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Κίνα. Το WeChat Pay είναι μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στη χώρα.

Επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω του WeChat Pay στο Taobao και στο Tmall, η Alibaba θα μπορούσε επομένως να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κίνας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εταιρείας, η JD.com, επέτρεψε επίσης στο WeChat Pay να χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο θέμα στο παρασκήνιο είναι ο ρυθμιστικός έλεγχος που έχει ασκήσει το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, προτρέποντας αυτές τις εταιρείες να καταρρίψουν τους λεγόμενους «περιφραγμένους κήπους» τους που εμποδίζουν τα προϊόντα των ανταγωνιστών τους.

Η Alibaba και η Tencent είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου της Κίνας που έχουν αποκτήσει κυριαρχία μέσω των εκτεταμένων υπηρεσιών τους, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται στις λεγόμενες σούπερ εφαρμογές τους (super apps). Αυτή η εξέχουσα θέση στην κινεζική αγορά δημιούργησε μια κατάσταση όπου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αντίπαλοι δεν θα επέτρεπαν την πρόσβαση ο ένας στις υπηρεσίες του άλλου στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες άρχισαν να αλλάζουν αυτές τις πρακτικές τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κριτικής από τις ρυθμιστικές αρχές. Το 2021, η Tencent άρχισε να επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς συνδέσμους σε μεταξύ τους συνομιλίες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος μοιράστηκε έναν σύνδεσμο από το Taobao της Alibaba στο WeChat, ένας χρήστης θα μπορούσε να τον ανοίξει χωρίς να φύγει από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Την ίδια χρονιά, ορισμένες από τις άλλες εφαρμογές της Alibaba άρχισαν να υποστηρίζουν το WeChat Pay.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή αγοράς της Κίνας δήλωσε ότι η Alibaba είχε ολοκληρώσει μια τριετή ρυθμιστική διαδικασία «διόρθωσης» μετά από ένα πρόστιμο για μονοπωλιακές πρακτικές ύψους 18,23 δισεκατομμυρίων γουάν (2,6 δις. δολάρια) που επιβλήθηκε στην εταιρεία το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία