Με έναν ρυθμό ανάπτυξης 5,8% προβλέπει η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC) ότι θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά smartphone το 2024, κινούμενη στις 1,23 δισεκατομμύρια συσκευές.

Όπως αναφέρεται στο Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της εταιρείας, βελτιωμένη αισιοδοξία για το πώς θα εξελιχθεί το 2024 το δεύτερο εξάμηνο του έτους έφερε η ανάπτυξη 12% του α’ τριμήνου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 9% το περασμένο τρίμηνο.

Άνοδος 70% της αγοράς των GenAI smartphone έως το 2028

Μετά από μια δύσκολη διετία τα προσιτά smartphone με λειτουργικό σύστημα Android συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι αγορές που χαρακτηρίζονται ως premium από την IDC αρχίζουν να «αγκαλιάζουν» τις συσκευές εκείνες που διαθέτουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά GenAI (δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη), δημιουργώντας ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Στον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης

Τα στελέχη της IDC θεωρούν στην ανάλυσή τους ότι οι κορυφαίες ναυαρχίδες θα συνεχίσουν να υιοθετούν χαρακτηριστικά GenAI για να τα ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες συσκευές, παρά το γεγονός ότι τα smartphone με GenAI αποτελούν κάτι σχετικά νέο στην αγορά. Μάλιστα, η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών θα κινηθεί με την εντυπωσιακή ανάπτυξη του 344% ενώ θα κατακτήσουν μερίδιο 18% της συνολικής αγοράς μέχρι το τέλος του 2024.

Αιτία, ότι οι περισσότερες ναυαρχίδες θα υιοθετήσουν ορισμένες λειτουργίες GenAI στη συσκευή. Παρόλα αυτά, η ανάλυση επισημαίνει ότι οι συσκευές με δυνατότητα GenAI δεν θα είναι φθηνές αρχικά, καθώς η μέση τιμή πώλησης θα είναι υπερδιπλάσια του κόστους συσκευών που δεν διαθέτουν GenAI, δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα premium κατηγορία στην… premium κατηγορία.

Η IDC αναμένει ότι η πορεία του iOS θα βελτιωθεί το 2025 κατά 4% σε ετήσια βάση χάρη στην πλατφόρμα Apple Intelligence

Ο ρόλος των αναδυόμενων αγορών

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC η βελτιωμένη πρόβλεψη για το 2024 και η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς smartphone οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ισχυρότερη ανάπτυξη για συσκευές Android στην Κίνα αλλά και στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως αναφέρει η ανώτερη διευθύντρια έρευνας στο Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC, Ναμπίλα Ποπάλ, «η ανάπτυξη για το Android φέτος θα είναι εννέα φορές ταχύτερη στο 7,1% σε σχέση με το iOS που θα κινηθεί στο 0,8%». Η πιο ήπια ανάπτυξη της Apple είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην Κίνα αλλά και ενός υψηλότερου έτους βάσης σύγκρισης.

Ωστόσο, υπάρχει σύμφωνα με την IDC και το ενδεχόμενο ανοδικής πορείας για iOS, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θετικά θα αποδεχθεί το αγοραστικό κοινό τις λειτουργίες GenAI που θα έρθουν μαζί με το επερχόμενο iPhone 16 αλλά και κατά πόσο η Apple μπορεί να δημιουργήσει τοπικές συνεργασίες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Η IDC αναμένει ότι η πορεία του iOS θα βελτιωθεί το 2025 κατά 4% σε ετήσια βάση χάρη στην πλατφόρμα Apple Intelligence, η οποία ήδη δημιουργεί πολύ ενθουσιασμό και αναμένεται να αποκτήσει δυναμική τον επόμενο χρόνο και να ενθαρρύνει τους χρήστες να αναβαθμίσουν ταχύτερα τις συσκευές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία