Με απώλειες κινήθηκαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να συνεχίζει την πτωτική του πορεία, επηρεάζοντας το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, μετά τα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις στη χώρα.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,15%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix έχασε 0,58%, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τους μισθούς της Ιαπωνίας Ιουλίου. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στη χώρα αυξήθηκαν 3,6% σε ετήσια βάση, μια πιο ήπια άνοδο σε σύγκριση με την άνοδο 4,5% που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο.

Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά το +1,1% τον Ιούνιο.

Η ισχυρή έκθεση αποδοχών προσφέρει στην Τράπεζα της Ιαπωνίας περισσότερο περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις μετοχές. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χατζίμε Τακάτα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δαπάνες και τους μισθούς», ανέφερε το Reuters.

Οι αγορές

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,61%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Οι μετοχές ορισμένων Κινέζων κατασκευαστικών σημείωσαν άνοδο λόγω της αισιοδοξίας ότι η χώρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε δύο φάσεις για να ενισχύσει τον τομέα των ακινήτων της που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ China Vanke σημείωσε άνοδο 1,5%, ενώ ο Όμιλος Logan πρόσθεσε 1,32%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας πρότειναν μείωση των επιτοκίων αξίας έως και 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια για να μειώσουν το κόστος δανεισμού, αλλά και να αμβλύνουν την πίεση στον τραπεζικό της τομέα.

Επίσης, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,15%, ενώ η μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,73%. Ωστόσο, οι μετοχές της SK Hynix σημείωσαν άνοδο 3,36%, με την νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής τσιπ να πρόκειται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τσιπ 12 επιπέδων HBM3E μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας δεν ακολούθησε την τάση, καθώς σημείωσε άνοδο 0,3%, στη σκιά των στοιχείων ότι οι εξαγωγές της χώρα τον Ιούλιο αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στο επίκεντρο ήταν σήμερα η αυστραλιανή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Optus, η οποία έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας για την προτεινόμενη συμφωνία κοινής χρήσης περιφερειακού δικτύου και φάσματος με την ανταγωνιστική TPG Telecom. Η Optus, η οποία ανήκει στη Singtel της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Απρίλιο, αφού άσκησε πιέσεις κατά μιας παρόμοιας συγχώνευσης μεταξύ της TPG και της Telstra, της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές