Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίστηκε η προσπάθεια να αποτιμηθούν οι νέες ισορροπίες των επενδυτών ενόψει των μειώσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,43%, με τον κλάδο της υγείας να χάνει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,21% στις 8.251 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 18.595 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,73% στις 7.446 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Volvo σημείωσε άνοδο κατά 1% αν και η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τον προσαρμοσμένο στόχο κερδοφορίας της για το 2026, αλλά και το στόχο πωλήσεων σε premium οχήματα.

Θετικά κατά 1,2% έκλεισε και η Burberry, αν και έχασε τη θέση της στον FTSE 250 κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, καθώς η μείωση των πωλήσεων και οι αλλαγές στη διοίκηση ενίσχυσαν τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο λιανοπωλητής.

Ήδη ο Stoxx 600 καταγράφει απώλειες στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, αφού έκλεισε πάνω από τις 525 μονάδες για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τα αδύναμα στοιχεία τόσο στη γερμανική οικονομία όσο και στην αμερικανική. Μάλιστα, ούτε ο ορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού της Γαλλίας κατάφερε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αγορές.

Σε πρώτο πλάνο η Fed και τα οικονομικά δεδομένα στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να διαγνώσουν τις τάσεις που θα εκδηλωθούν μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve, η οποία αναμένεται ευρέως αυτόν τον μήνα, αλλά και τις επιπτώσεις στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.

Στα σημερινά οικονομικά στοιχεία τώρα, το λιανικό εμπόριο στη ζώνη του ευρώ σημείωσε μέτρια άνοδο 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ελαφρώς υψηλότερη άνοδο 0,2%, σύμφωνα με την Eurostat.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το λιανικό στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ το μπλοκ σημείωσε αύξηση 0,4%.

Επίσης, οι εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Τέλος, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo ανακοίνωσε ότι αναμένει η γερμανική οικονομία να μείνει στάσιμη φέτος, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή του. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και μαραζώνει στην ύφεση, ενώ άλλες χώρες βρίσκονται σε ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershauser. «Γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, ειδικά στη μεταποίηση, και η παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές