Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, εμφανίζοντας μάλιστα έντονη μεταβλητότητα μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μείωση των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας.

Wall Street: Μπέρδεψε η αγορά εργασίας, παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομία

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 40.755 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,30% στις 5.503 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 17.127 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Tesla σημείωσε άνοδο περίπου 4%, αφού η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων δήλωσε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πλήρες λογισμικό υποβοήθησης οδηγού αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη και την Κίνα στις αρχές του επόμενου έτους.

Από την άλλη, η Frontier Communications σημείωσε πτώση 8%, καθώς η Verizon σχεδιάζει πρόταση για συμφωνία εξαγοράς της έναντι 20 δισ. δολαρίων.

Τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας έστειλαν μικτά μηνύματα σχετικά με την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς τα ερωτήματα πλανώνται σχετικά με το εάν η Federal Reserve βρίσκεται πίσω από την καμπύλη των μειώσεων επιτοκίων.

«Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση ενός ακόμη μικρού φόβου για την ανάπτυξη», σχολίασε ο Arun Sai, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής στην Pictet Asset Management.

Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα έδειξαν την ασθενέστερη άνοδο από το 2021, ενισχύοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταιρείες προσέλαβαν 99.000 εργαζόμενους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ADP, από την εκτίμηση για αύξηση 140.000. Ωστόσο, τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αιτημάτων για το επίδομα ανεργίας έδειξαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αμερικανική αγορά δείχνει εσχάτως υπερευαισθησία σε πιθανούς φόβους ανάπτυξης τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του sell-off της Τρίτης λόγω των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση.

«Ενώ τα εισερχόμενα δεδομένα είναι μικτά, δεν καταρρέουν και ο παγκόσμιος κύκλος περικοπών θα πρέπει να βοηθήσει την οικονομία να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, επεκτείνοντας τον κύκλο μέχρι το 2025», σχολίασε ο Emmanuel Cau της Barclays.

Αναταράξεις

Αν και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά για ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης», οι συνεχιζόμενες αναταράξεις της αγοράς δεν αποκλείονται βραχυπρόθεσμα.

“Βλέπουμε αυτό ως ένα γενικά θετικό περιβάλλον για τις μετοχές, αλλά πολλά είναι αναμφισβήτητα τιμολογημένα και υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε”, πρόσθεσε ο Cau.

Στα μάκρο της ημέρας, αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων νέων αιτημάτων για το επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 5.000 σε 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Αυγούστου. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 1.750 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας στις 230.000.

Επίσης, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επεκτάθηκε με ελαφρώς ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση Προμηθειών. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ISM βρέθηκε στο 51,5%, αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανέφεραν επέκταση.

Τέλος, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI έφτασε στις 54,6 μονάδες τον Αύγουστο, ελαφρώς υψηλότερα από τις 54,3 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 55,7, σημειώνοντας άνοδο από το 55,0 του Ιουλίου και παραμένοντας πολύ πάνω από το ουδέτερο όριο των 50.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street