Κατώτερο των προσδοκιών ήταν το σημερινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε μία ανάσα από τις 1.450 μονάδες, εν τέλει έκλεισε με μικρά κέρδη και πολλά ερωτηματικά, την ώρα που οι αναδιαρθρώσεις θέσεων και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές θόλωσαν για ακόμη μία ημέρα το ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 1.446,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.439,93 μονάδων (+0,29%) και 1.448,31 μονάδων (+0,87%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια αξίας 18,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,88% στις 3.514,06 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.345,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 1.265,98 μονάδες.

Προσπάθησε η Jumbo, αλλά…

Μπορεί να προσπάθησε να βρει το δρόμο προς τη ζώνη των 1.450 μονάδων, έχοντας ως οδηγό την Jumbo, η αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη, υπό το βάρος και των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Και αυτό παρά το μπαράζ των αναβαθμίσεων που υπήρξε το τελευταίο 24ωρο για τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι η αγορά δεν μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα προ του κραχ της 5ης Αυγούστου, καθώς η συμμετοχή του κλάδο – σηματωρού της, του τραπεζικού είναι οριακά, με την εσωστρέφεια να τροφοδοτείται από το επερχόμενο placement για το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θεμελιωδώς, οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την κερδοφορία 1ου εξαμήνου των εισηγμένων, ενώ υποστηρικτικοί είναι -εκτός των άλλων- οι δείκτες μερισματικής απόδοσης και το discount επιλεγμένων ελληνικών τίτλων σε σχέση με ευρωπαϊκούς.

Έτσι, μετά τον “κόκκινο” Αύγουστο, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στο παραδοσιακά “ζόρικο” δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με γεμάτη ατζέντα και με αρκετές εκκρεμότητες, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής. Την αυριανή (Παρασκευή) έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS για την ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα η αντίστοιχη έκθεση της Moody’s, η οποία δεν μας έχει ακόμη αναβαθμίσει σε investment grade, υπενθυμίζει.

«Στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την Αγορά, αναφέρει ο κ. Στεριώτης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. Ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατάνε τα «κλειδιά» της λεωφόρου Αθηνών και το επόμενο διάστημα λόγω της δυναμικής των ισολογισμών τους, των bullish συστάσεων από ξένους αναλυτές και του εν αναμονή newsflow από τον κλάδο.

Διαγραμματικά, στήριξη προσφέρει η περιοχή των 1.390 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ κρίσιμη είναι η αντίσταση της «ζώνης» 1.450-1.487, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα «ξεκολλήσει» πειστικά τον ΓΔ από την άνευρη πλάγια κίνηση των 3 τελευταίων εβδομάδων, με στόχο τα υπερδεκαετή υψηλά, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλο τώρα, η Jumbo ξεχώρισε με το άλμα του 5,65% που σημείωσε, με την Aegean να την ακολουθεί με το δικό της +2,04%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Eurobank, Motor Oil, Autohellas και Βιοχάλκο.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Coca Cola, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ, ενώ Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν αμετάβλητες.

Στον αντίποδα, ΔΑΑ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Εθνική και Ελλάκτωρ δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την άνοδο, κλείνοντας σε αρνητικά εδάφη, αλλά χωρίς να χάσουν πάνω από 0,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών