Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι στη διήμερη συνεδρίαση της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων, μετά από τον πρόσφατο κύκλο αλλεπάλληλων αυξήσεων που έριξε στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό, όπως όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οι επενδυτές γράφουν και σβήνουν εκτιμήσεις για το ποσοστό της μείωσης και τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά, με το βλέμμα προσηλωμένο στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δίνουν ενδείξεις σχετικά με το πού θα καθίσει η μπίλια της μείωσης.

Ομόλογα: Τα στοιχήματα της αγοράς για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

Η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση τον περασμένο μήνα πυροδότησε φόβους για την ανάπτυξη. Ο Τζερόμ Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι η Fed ανησυχεί πλέον περισσότερο για τους κινδύνους στην αγορά εργασίας παρά για τον πληθωρισμό, και μια ακόμη κακή έκθεση θα ενίσχυε την υπόθεση για μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων.

Στη Fed δεν αρέσει να αιφνιδιάζει την αγορά. Αν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός δεν δώσουν σαφείς ενδείξεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα στείλουν κάποιο μήνυμα για τις προθέσεις τους

Για την ώρα φαίνεται πως οι επενδυτές διχάζονται. Το τολμηρό στοίχημα από τη Citigroup και τη JPMorgan ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτόν τον μήνα, θα δοκιμαστεί από το περιεχόμενο της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, σημειώνει το Bloomberg.

Η Citi και η JPMorgan μετριάζουν τελευταία τις διατυπώσεις τους χωρίς να αλλάξουν τις προβλέψεις. Η Citi είπε ότι εάν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειωθεί στο 4,2% από 4,3% τον Αύγουστο, τότε η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης «εκτός εάν η αύξηση της μισθοδοσίας είναι επίσης ήπια». Η JPMorgan σχολίασε ότι μια περικοπή 50 μονάδων βάσης θα εξαρτηθεί εν μέρει από την έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.

«Λάθος μήνυμα» στις αγορές

Ο Τζορτζ Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ύψος της μείωσης των επιτοκίων της Fed, ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 μονάδες βάσης. «Δεν βλέπω να επείγει για την περικοπή των 50 [μονάδων βάσης]», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, μια μείωση της τάξης της μισής μονάδας μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές και στην οικονομία. «Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα επείγοντος και, ξέρετε, θα μπορούσε να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», είπε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας πως «θα ήταν πολύ επικίνδυνο αν πήγαιναν εκεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αν δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, κάτι που να προβληματίζει τις αγορές, δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση των επιτοκίων της Fed;

Οι αναλυτές ως επί το πλείστον περιμένουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της Fed κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία φαίνεται να ενίσχυσαν την υπόθεση για μια μεγαλύτερη κίνηση. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών τον Ιούλιο, κάτι που θεωρήθηκε ως ένα ακόμη σημάδι χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

Εκτοτε, τα στοιχήματα αυξήθηκαν γύρω από μια μείωση της μισής μονάδας, αντί για ενός τετάρτου.

Επί του παρόντος, οι traders τιμολογούν με πιθανότητες περίπου 59% μια μείωση επιτοκίου 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ δίνουν 41% τιμολόγηση σε μείωση επιτοκίου 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME, που επικαλείται το CNBC.

«Πολύ μακριά από την ύφεση»

«Ναι, οι θέσεις εργασίας είναι πιο αδύναμες και η μεταποίηση είναι πιο αδύναμη, αλλά περιμέναμε αυτήν την επιβράδυνση [και] όλοι περίμεναν αυτήν την επιβράδυνση. Απλώς δεν υπάρχουν στοιχεία για ύφεση και, σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι η Fed θα κινηθεί πολύ επιθετικά», δηλώνει ο Λαγαριάς.

Δεν είναι, δε, ο μόνος που προειδοποιεί τη Fed για μείωση κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα. Ο Mohit Kumar, επικεφαλής χρηματοοικονομικός οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jefferies, δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες, ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη» η Fed να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αναμένεται και ο πληθωρισμός

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που φαίνεται πιθανό να επιλυθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Matthew Raskin, επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας επιτοκίων στην Deutsche Bank, σχολιάζοντας τα στοιχήματα και τις μετατοπίσεις των επενδυτών.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν τα στοιχεία τις θέσεις εργασίας αποτύχουν να κλειδώσουν είτε τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είτε για 50 μ.β., τότε εξακολουθούν να υπάρχουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που αναμένονται στις 11 Σεπτεμβρίου και θα μπορούσαν να πρέχουν μια καλύτερη καθοδήγηση.

Αλλά, αν αυτό δεν επηρεάσει την αγορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να σπάσουν τη σιωπή τους και να στείλουν κάποιο μήνυμα για το τι σχεδιάζουν να κάνουν. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, στη Fed δεν αρέσει να αιφνιδιάζει την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή