Η αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας γνώρισε τεράστια απαξίωση τα τελευταία χρόνια και η αγορά βρέθηκε στη χειρότερη κρίση της τελευταίας γενιάς. Οι ξένοι αγοραστές απομακρύνθηκαν από την ταλαιπωρημένη το ίδιο και οι θεσμικοί επενδυτές. Αυτό άφησε περιθώριο σε πλούσιες οικογένειες που βρήκαν την ευκαιρία να εξαγοράσουν τρόπαια περιουσιακά στοιχεία φθηνά.

Οι εξαιρετικά πλούσιοι ιδιώτες επενδυτές έκλεισαν συμφωνίες αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο μεσίτης ακινήτων Jones Lang LaSalle Inc.

Γερμανία: Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά εμπορικών ακινήτων

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022, ο όγκος των ιδιωτικών επενδύσεων σε ακίνητα παρέμεινε σταθερός, ενώ άλλες ομάδες επενδυτών έχουν εμφανώς αποσυρθεί, δήλωσε η JLL. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των πλουσίων στις συνολικές συναλλαγές έχει πενταπλασιαστεί σε περίπου 10% του συνόλου τους πρώτους έξι μήνες του 2024, δείχνουν τα στοιχεία της JLL, υπολογίζει το Bloomberg.

Και τα γραφεία στην αγορά

Το ξεφάντωμα των αγορών περιλάμβανε γραφεία, τα οποία έχουν πληγεί από το διπλό πλήγμα των τάσεων της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία και των υψηλότερων επιτοκίων. Στο Ανόβερο, η JLL μεσολάβησε σε μια συμφωνία 70 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση των πρώην κεντρικών γραφείων της Deutsche Hypothekenbank, της μονάδας υποθηκών του περιφερειακού δανειστή του δημόσιου τομέα NordLB ,στο οικογενειακό γραφείο του Καρλ Γκέρχολντ, ιδρυτή της εταιρείας ενέργειας Getec Group με έδρα το Ανόβερο.

Το 2023, τα ακίνητα γραφείων αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των επενδύσεων σε ακίνητα που πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες αγοραστές, ενώ το μερίδιο των συναλλαγών γραφείου στην ευρύτερη γερμανική αγορά μειώθηκε στο 17%. Οι θεσμικοί αγοραστές εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη διάθεση χρημάτων σε χώρους γραφείων, σύμφωνα με τον Στέπαν Λάιμπαχ, επικεφαλής επενδύσεων γραφείων της JLL στη Γερμανία.

«Το ιδιωτικό χρήμα είναι αυτή τη στιγμή πιο εύκολο από το θεσμικό χρήμα και είναι έτοιμο να πληρώσει ελκυστικές τιμές», είπε στο Bloomberg ο Λάιμπαχ. «Ποιος θα πίστευε ότι ήταν δυνατό το 2024 να γίνει μια συναλλαγή γραφείου της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ σε μια πόλη όπως το Ανόβερο;»

Εμβληματικά κτίρια

Εκτός από τα γραφεία, τα εμβληματικά κτίρια και τοποθεσίες είναι άλλο ένα αγαπημένο χαρτοφυλάκιο των ιδιωτών επενδυτών. Τον Μάρτιο, η Union Investment πούλησε το Fünf Höfe του Μονάχου, το οποίο στεγάζει ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο καθώς και γραφεία και διαμερίσματα, στο οικογενειακό γραφείο των Γερμανών δισεκατομμυριούχων στον τομέα της υγείας AΑντρέας και Τόμας Στίνγκμαν. Το συγκρότημα κοντά στην εμβληματική Frauenkirche της πόλης πωλήθηκε για 700 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας το μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές συμφωνίες εμπορικών ακινήτων μέχρι στιγμής φέτος.

Τα τρόπαια περιουσιακά στοιχεία όπως το Fünf Höfe καθώς και η έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού προσελκύουν ιδιώτες επενδυτές που είχαν αποσυρθεί από την αγορά όταν άλλοι αγοραστές ήταν πιο ενεργοί, σύμφωνα με τον Χένινγκ Κοχ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του fund manager Commerz Real AG.

«Όλοι αυτοί είναι επενδυτές που γενικά δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος σε μακροχρόνιες διαδικασίες υποβολής προσφορών και πολέμους τιμών, αλλά εκτιμούν την εμπιστευτική, αποκλειστική πρόσβαση», είπε στο Bloomberg.

Νωρίτερα φέτος, η Commerz Real αγόρασε πολλά εμπορικά ακίνητα μικτής χρήσης στο Μόναχο για έναν ανώνυμο ιδιώτη επενδυτή. Τα περιουσιακά στοιχεία διατέθηκαν ως μέρος της αναταραχής που επηρεάζει τον κλάδο, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, η εταιρεία ανάπτυξης Centrum Holding με έδρα το Ντίσελντορφ, είχε καταθέσει αίτηση pπτώχευσης στα μέσα του 2023.

Μερικά από τα κτίρια, τα οποία πουλήθηκαν για αδιευκρίνιστο ποσό, βρίσκονται στη Maximilianstrasse, την πολυτελή εμπορική λεωφόρο του Μονάχου και στεγάζουν καταστήματα πολυτελών επωνυμιών όπως η Fendi και η Montblanc.

«Οι ιδιώτες επενδυτές εκμεταλλεύονται τώρα αυτή τη σπάνια ευκαιρία για να κλειδώσουν ακίνητα που συνήθως δεν είναι προς πώληση», είπε ο Κοχ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή