Να διατηρήσει για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το βασικό επιτόκιο στο 50% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την αυστηρή νομισματική πολιτική που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος για το μήνα Ιούλιο ανήλθε σε 61% σε ετήσια βάση.

Τουρκία: «Δαγκώνουν» το χρηματιστήριο τα υψηλά επιτόκια – Το δίλημμα Ερντογάν

Ειδικότερα, η Τράπεζα επέλεξε να διατηρήσει αυτό το ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς και των γεωπολιτικών κινδύνων, που εξακολουθούν να εντείνουν τους πληθωριστικούς κραδασμούς.

Αν και οι αγορές προσδοκούν μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, η Τράπεζα, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρά,  δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε βιαστικές ενέργειες, καθώς η μείωση του επιτοκίου πριν την επίτευξη των στόχων της θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία. Άλλωστε, ο στόχος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού για το έτος 2024 έχει προσδιοριστεί στο 38%, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας θα έχει τις εξής επιπτώσεις στη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας:

1. Ανάπτυξη της οικονομίας και ανεργία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 3% για το 2024, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τα προηγούμενα έτη και ειδικά από το α΄τρίμηνο του 2024 , κατά το οποίο η ανάπτυξη ανήλθε σε 5,7% σε ετήσια βάση. Το υψηλό επιτόκιο θα συνεχίσει να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περιορίζοντας συνολικά την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, οι καταναλωτές πλήττονται από το υψηλό κόστος δανεισμού, το οποίο επιφέρει μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, μειώνοντας τη διαθέσιμη κατανάλωση. Αντίστοιχα, η ανεργία που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 9% αναμένεται να αυξηθεί άνω του 10% έως το τέλος του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις, αφενός δυσκολεύονται να αντέξουν το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, αφετέρου η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση σε αύξηση της ανεργίας.

2. Συναλλαγματική ισοτιμία και εξωτερικό χρέος

Η διατήρηση του υψηλού επιτοκίου στο 50% ενώ φαίνεται να επιδρά θετικά στην προσωρινή σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας , προσελκύοντας ξένα κεφάλαια, δεν δύναται να ανακόψει τη διολίσθηση του εγχώριου νομίσματος. Στην παρούσα φάση, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολαριο καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τις 34 λίρες ανά δολάριο. Παράλληλα το αυξημένο κόστος δανεισμού δύναται να δυσχεραίνει μακροπρόθεσμα την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους ύψους 235 δις $, δημιουργώντας επιπλέον προκλήσεις για την οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή