Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να καθησυχάσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών που εξετάζουν το τεράστιο χρέος της, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Γιατί ο Μάσκ θα βραβεύσει τη Μελόνι 

Οι αξιωματούχοι στοχεύουν σε ένα έλλειμμα 2,9% το 2026 που θα διασφάλιζε ότι η χώρα θα φτάσει ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο που απαιτείται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ανέφεραν προσχέδια υπολογισμών για τον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Η Ιταλία αντιμετώπισε έντονο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της μετά την απόφαση της ΕΕ τον Ιούνιο να επιπλήξει τη χώρα για το υπερβολικό της έλλειμμα και να θεσπίσει ειδικό καθεστώς παρακολούθησης

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο συνασπισμός της Μελόνι θα πετύχαινε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει επιθετικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή την άρνηση των παροχών που υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους. Οι συνομιλίες εντός της συμμαχίας για τις θυσίες που χρειάζονται είναι πιθανό να ενταθούν την επόμενη εβδομάδα περίπου.

Η Ιταλία αντιμετώπισε έντονο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της μετά την απόφαση της ΕΕ τον Ιούνιο να επιπλήξει τη χώρα για το υπερβολικό της έλλειμμα και να θεσπίσει ειδικό καθεστώς παρακολούθησης. Ενώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βρίσκονται στο ίδιο σκάφος, η πρόκληση της Μελόνι περιπλέκεται από το μεγάλο χρέος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι έχει προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να παραδώσει ένα δημοσιονομικό σχέδιο στις Βρυξέλλες που θέτει την Ιταλία σε τροχιά συμμόρφωσης με το όριο του ελλείμματος του 3% του μπλοκ και το υπουργείο του είπε ότι θα παραδώσει το σχέδιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η επίτευξη του 2,9% θα συνεπαγόταν μια πιο επιθετική πορεία για τα δημόσια οικονομικά από τις προοπτικές του Υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο, όταν οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν προβλέψεις για το ιταλικό χρέος και τα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια που δεν έλαβαν υπόψη τυχόν δημοσιονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν.

Εκτός από τον στόχο του 2026, το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τον περσινό σχεδιασμό για το έλλειμμα. Το φετινό έλλειμμα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φτάσει το 4,5%, δείχνουν οι απολογισμοί.

Η Μελόνι και το κυνήγι του χρέους – μαμούθ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το χρέος – μαμούθ που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ φέτος, φθάνοντας στο ανώτατο όριο στο 139,8% το 2026.

Τα φορολογικά έσοδα ήταν υψηλότερα, δίνοντας στην κυβέρνηση γεμίζοντας λίγο περισσότερο τα κρατικά ταμεία, αλλά μια ανοδική τροχιά για τις δημόσιες δαπάνες δεν βοηθά. Σε ετήσια βάση, τα έξοδα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τα έσοδα, αντίθετα, αυξήθηκαν μόνο κατά 1,3%.

Η πραγματική πορεία για τα δημόσια οικονομικά θα εξαρτηθεί τελικά από τις επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής που κάνει η Μελόνι και από τη δύναμη της ιταλικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση βλέπει ανάπτυξη 1% φέτος, ενισχυμένη από την ανάκαμψη των υπηρεσιών και τις επενδύσεις από το τεράστιο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία, του οποίου η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δώσει ορισμένες δαπανηρές υποσχέσεις στον ιταλικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών στους μισθούς ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν περιορίσει τις επιλογές της για να τιθασεύσει τα δημόσια οικονομικά.

Οι συνολικές ανάγκες για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ανέρχονται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο τα μισά από τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ερχονται περικοπές δαπανών

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών σε υπουργεία και μέτρα όπως η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που επετράπη πρόωρη έξοδος από το εργατικό δυναμικό, όπως αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg.

Ακόμη και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις εντός του συνασπισμού, με τον ηγέτη της Λίγκας και αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι να μην θέλει να στερήσει από τους ψηφοφόρους του οποιεσδήποτε προεκλογικές δεσμεύσεις, είτε για συντάξεις είτε για φορολογικές περικοπές.

Πρόσφατα υποσχέθηκε να δαπανήσει το σύνολο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί για την ανανέωση της μείωσης της  φορολόγησης ή της διαφοράς μεταξύ του κόστους που καταβάλλει ο εργοδότης και της καθαρής αμοιβής που δίνεται στους εργαζόμενους.

Προς το παρόν, οι αγορές παραμένουν ανενόχλητες, με το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας – ένα μέτρο κινδύνου στην περιοχή – να είναι πολύ κοντά στο χαμηλό δύο ετών που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα