Μόλις ένα 24ωρο από την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch Ratings, επανέρχεται για εξηγήσει… αυτά που εξήγησε και στην αξιολόγηση.

Επαναλαμβάνει, δε, ότι οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν κυρίως το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας. Αντανακλά επίσης τα βελτιωμένα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών και τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Morgan Stanley: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες – Οι 4 απαντήσεις προς τους επενδυτές

Οι βελτιώσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας υποστηρίχθηκαν από την αύξηση του ΑΕΠ της, η οποία αναμένεται από τη Fitch να συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό, μαζί με τη μείωση της ανεργίας και τη διευκόλυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να υποστηρίξει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τις κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αναφέρει ο οίκος. Οι εκταμιεύσεις δανείων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά προς τις επιχειρήσεις, ενώ η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική.

Καλύτερες οι προοπτικές

Ο Fitch αναμένει ότι η αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα τις περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες. Μια υψηλότερη βαθμολογία λειτουργικού περιβάλλοντος θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην εκτίμησή της για τους περισσότερους βασικούς παράγοντες αξιολόγησης των τραπεζών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών έχουν επίσης ενισχυθεί, με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των καθαρών δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων – να μειώνονται και να υγιής κερδοφορίας να αυξάνεται με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ήδη αρκετά κοντά στους δείκτες στόχους για τα NPE 3%-4% έως το τέλος του 2025, με συνεχή μείωση των πιστωτικών απωλειών. Η Fitch αναμένει μόνο μέτριες νέες εισροές απομειωμένων δανείων, ενώ τα υπολειπόμενα χαρτοφυλάκια NPE είναι μικρά.

Οι χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες, η βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία και η συνεχής αύξηση των δανείων και των εσόδων των προμηθειών θα διατηρήσουν την υγιή κερδοφορία, παρά την πτώση των επιτοκίων, εκτιμά επίσης.

Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα

Όπως εξηγεί ο οίκος, η αναβάθμιση των IDR των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα θα απαιτούσε τους δείκτες προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τους (εξαιρουμένων των ομολογιών) να μειωθούν στο 4%, τους δείκτες CET1 τουλάχιστον περίπου στο 15% σε σταθερή βάση, τους δείκτες λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού σταθερά γύρω στο 2%, χωρίς σημαντική επιδείνωση στα προφίλ κινδύνου των τραπεζών και σταθερή χρηματοδότηση.

Το υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης και τη μικρότερη απόκλιση από την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας την έχουν η Εθνική και η Eurobank, το οποίο αντικατοπτρίζει κυρίως τη χαμηλότερη έκθεσή τους σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και συνολικά ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε σύγκριση με την Alpha και την Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αθέτησης εκδότη (IDR) της Eurobank και της Εθνικής αναβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα σε «BB+» και της Alpha Bank και της Πειραιώς σε «BB» από «BB-» στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις