Κλάδος κατά κλάδου…

Το είδαμε και αυτό σε αυτή τη χώρα… κλάδος να στρέφεται κατά κλάδου.

Και μιλάω για την κόντρα μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών.

Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι μεγάλος όμιλος ιδιωτικών κλινικών απέστειλε εξώδικο στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προειδοποιώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις κατηγορίες που διατυπώνονται από εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών ότι ευθύνονται για αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

«Αποδιοπομπαίος τράγος»

Τι έχει συμβεί; Εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών «δείχνουν» τις ιδιωτικές κλινικές ως υπεύθυνες για την αύξηση των ασφαλίστρων.

Μάλιστα, έχουν ακουστεί βαριές κουβέντες περί καρτέλ, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με τους πελάτες – ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλίστρων.

Αλλά ρίχνοντας τους τόνους με τους πελάτες, τους ανέβασαν επικινδύνως, μου μεταφέρουν, με τις ιδιωτικές κλινικές.

Θυμίζω εδώ ότι έχουν καταγγελθεί υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας, ιδίως στα παλιά ασφαλιστήρια, που κυμαίνονται από 12% έως 15%, το τελευταίο διάστημα.

—-

Η «καμπάνια» Σκέρτσου…

Τις ανησυχίες για το υπέρογκο εμπορικό έλλειμμα προσπαθεί τελευταία να κάμψει το Μαξίμου, μαθαίνω.

Μάλιστα, την «αποστολή» την έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Ο οποίος προσπαθεί να «διαφημίσει» τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Βλέπει μάλιστα ότι η παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια… αλλά δεν μιλά για τις έκτακτες φορολογίες και το περίπλοκο πλαίσιο στο οποίο καλούνται όλες αυτές οι εταιρείες που επικαλείται.

Δεν ξέρω, μάλιστα, το κατά πόσο είναι θετικό σε μια πενταετία που το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πάνω από 22%, η βιομηχανική και μεταποιητική παραγωγή στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 2 μονάδες.

Σε αυτήν την ερώτηση, μάλλον δεν έχει απάντηση…

—-

Πρέπει να βρει όμως…

Καλώς ή κακώς όμως πρέπει να βρει απαντήσεις έως τουλάχιστον τις 24 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Αυτή θα είναι και η “πρώτη” του νέου προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος θα τοποθετηθεί ανοιχτά για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και την επαναφορά της βιομηχανίας σε πρώτο πλάνο.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και καλεσμένος από τον επιχειρηματικό χώρο εκτός συνόρων…

—-

Δύο ταχύτητες

Και αν τα πράγματα στη βαριά βιομηχανία δεν είναι τόσο ρόδινα, αυτό δεν σημαίνει ότι η «ελαφρά» τα πάει καλύτερα.

Και όταν λέω «ελαφρά» εννοώ το λιανεμπόριο.

Είναι γνωστό ότι η αγορά – ιδιαίτερα των καταναλωτικών προϊόντων – αποτελείται από δύο ταχύτητες.

Στην πρώτη είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι. Γνωστό! Που ελέγχουν και την μερίδα του λέοντος.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται οι – κυρίως – οι μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Που η παρουσία τους έχει συρρικνωθεί. Κι αυτό γνωστό!

Όμως όπως μου έλεγε πηγή της αγορά που διαθέτει εξαιρετική θέαση των πραγμάτων, η εμπορική πολιτική των δύο «συνιστωσών» – κατ΄ ανάγκην – είναι διαφορετική, δεδομένου ότι η κάθε μία έχει διαφορετικές δυνατότητες και περιθώρια.

Οικογενειακά

Η πρώτη, η μεγάλη κατηγορία, αποτελείται κατά τεκμήριο από εμπορικές επιχειρήσεις, των οποίων οι κοστολογικές επιβαρύνσεις είναι περιορισμένες.

Την τιμολόγηση την κάνει ο μητρικός όμιλος – εντός της «οικογένειας» δηλαδή.

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκτεθειμένη σ΄ όλους του «ανέμους που πνέουν» στην εθνική και διεθνή αγορά.

Ανατιμήσεις επιβίωσης

Όπως μου έλεγε λοιπόν ο συγκεκριμένος παράγων πολλές ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις, μεταφέροντας ουσιαστικά στη λιανική τιμή τις επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί στα προηγούμενα στάδια της παραγωγής – πρώτη ύλη, ενέργεια, μεταφορικό κόστος, εργατικό κόστος.

Πρόκειται για ανατιμήσεις επιβίωσης!

Και φυσικά έχουν υποστεί το «πέναλτι» της νομοθεσίας. Δηλαδή δεν μπορούν επί τρίμηνο στους συγκεκριμένους κωδικούς να προχωρήσουν προσφορές.

Το μπουγιουρντί!

Βέβαια σημείωσε ακόμη – εκνευρισμένος ον – ότι «ακρίβεια δεν είναι μόνο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες υπηρεσιών». Λογικό.

Όμως ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε σε συνέντευξη του, μεταξύ των άλλων, πως 26 εταιρείες – κυρίως πολυεθνικές, αλλά όχι μόνο… – βρίσκονται υπό έλεγχο από τη ΔΙΜΕΑ.

Θεοδωρικάκος

Και στοιχηματίζω – νομίζω εκ του ασφαλούς… – ότι σύντομα θα βγουν ονόματα και πρόστιμα.

Είναι κι αυτές οι … άτιμες οι δημοσκοπήσεις που πιέζουν, πιέζουν, πιέζουν….

Αδειάζει η κλεψύδρα της Avramar

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της Avramar.

Πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν τις τελικές προτάσεις τους μεταξύ 15 και 20 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται πέρα από τα δυο σχήματα που θεωρούνται σχήματα από την Ισπανία και την Μέση Ανατολή, να υπάρξει και ένα τρίτο από την εγχώρια αγορά.

Πάντως μέχρι αυτή την στιγμή, οι υποψήφιοι ζητούν και λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και την πορεία των πωλήσεών της.

«Κούρεμα» δανείων

Καταλυτικό ρόλο πάντως στην νέα προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, γιατί περί αυτού πρόκειται γιατί η Avramar κατέχει ηγετική θέση στον χώρο, θα παίξει το «κούρεμα» των τραπεζικών δανείων.

Χωρίς αυτό, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υπάρχει κίνδυνος να ξανασυζητάμε για… διάσωση της εταιρείας μέσα σε λίγα χρόνια.

Επισημαίνουν δε ότι η όλη διαδικασία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα πρέπει να γίνει όσον τον δυνατόν γρηγορότερα, μιας και η ρευστότητα της εταιρείας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Τα χρήματα από την ενδιάμεση χρηματοδότηση που έλαβε αρχίζουν και τελειώνουν….

—-

Η δεύτερη ζωή των ATM γάλακτος του ΘΕΣ Γάλα

Θυμάστε τα ATM’s γάλακτος; Τους αυτόματους πωλητές που έστησε και στην Αττική ο συνεταιρισμός ΘΕΣ Γάλα μέσα στην κρίση;

Αυτό το project, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα των Μνημονίων αλλά έφθασε να καταρρεύσει επιχειρεί να αναζωογονήσει η οικογένεια Καντώνια.

Οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες που ελέγχουν τη βιομηχανία Cosmos Aluminium απέκτησαν το σήμα και την παραγωγική μονάδα των συνεταιριστών και ετοιμάζονται να επαναλανσάρουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ούτε λόγος βέβαια για επανατοποθέτηση των ATM’s. Αυτό το εγχείρημα απέτυχε. Η διάθεση θα γίνει μέσα από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία.

Μέσα από την ορθόδοξη οδό δηλαδή, όπου εκατομμύρια καταναλωτές δίνουν καθημερινά το παρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της οικογένειας είναι ο εμπλουτισμός της γκάμας και η υλοποίηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής.

Σε συνομιλητές τους, οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες που ανέλαβαν πλήρως την επιχείρηση πριν από 4 με 5 μήνες αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια δύσκολη μπίζνα με μικρά περιθώρια κέρδους και τεράστια φύρα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται όπως μαθαίνουμε να εκπονηθεί business plan, όπου θα εξειδικευθούν οι στρατηγικές και οι στόχοι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories