Ένα σκληρό πόκερ εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελλάδα μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες και περισσότερες παροχές.
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει έως και το Σάββατο λίγο πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ για να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το τι και πόσα μπορεί να δώσει το κράτος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της στέγης, τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης ευάλωτων κ.τ.λ.
88η ΔΕΘ: Με στοχευμένες παρεμβάσεις από ενοίκια έως ακρίβεια το κυβερνητικό πακέτο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών σχετικά με τις τιμές αναφοράς των πρωτογενών δαπανών. Η συζήτηση με τις Βρυξέλες είχε ξεκινήσει με το ποσοστό να ανέρχεται σε 2,6%, τώρα έχει ανέλθει στο 3% και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπερβεί το 3%. Μέσω αυτή της διαδικασίας μπορείς να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών για το 2025 πρόσθετες δαπάνες για παροχές ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές αναφοράς, δηλαδή το ποσοστό επί των πρωτογενών δαπανών που διαμορφώνουν τον δημοσιονομικό χώρο θα οριστικοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια τον Οκτώβριο η χώρα μας να υποβάλει το νέο μεσοπρόθεσμο για την επόμενη τετραετία προς έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για την αύξηση του ύψους των πρωτογενών δαπανών που θα πρέπει απαραίτητα να τηρηθούν για το 2025.
Επομένως όλες οι σχετικές πολιτικές, που κάποιες θα ανακοινώσει τώρα ο πρωθυπουργός και άλλες θα περιληφθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού, είναι υπό την αίρεση των τελικών αποφάσεων, αλλά λένε αρμοδίως ότι θα είναι θετική η έκβαση για την Ελλάδα.
Μεταξύ των μέτρων που θα επηρεαστούν θετικά από πιθανή έγκριση περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου είναι οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, η τυχόν αλλαγές στη φορολογία, η μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω στήριξη ευάλωτων με αύξηση επιδομάτων κτλ.
Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλία του το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα περιγράψει ένα γενικό πλαίσιο μετά από αξιολόγηση όλων των προτάσεων που έχουν υποβάλει τα αρμόδια υπουργεία που δεν είναι και λίγες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής αυτών των προτάσεων είναι σημαντικό και άρα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζυγίσει και να μετρήσει όλα τα δεδομένα και στο τέλος να αποφασίσει ποια θα εγκρίνει και ποια θα απορρίψει με βάση τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
Μεταξύ των παροχών που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025, εφόσον λάβει τελικά η Ελλάδα την έγκριση για αυξημένες πρωτογενείς δαπάνες κατά 3,5 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ που είναι τα έως τώρα δεδομένα, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% για το 2025 (και όχι κατά 0,5% όπως αρχικώς έχει εξαγγελθεί). Η μείωση αυτή θα δώσει ανάσα τόσο στις επιχειρήσεις που καταβάλουν τις εργοδοτικές εισφορές όσο και στους εργαζόμενους που τους γίνονται κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές.
Για το δημογραφικό αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν την αύξηση των επιδομάτων για τα τέκνα μέσω ενός ενιαίου μητρώου που θα μπορεί η πολιτεία και ορθά να ελέγχει και να διασταυρώνει συνολικά το τι δικαιούται ένα νοικοκυριό είτε έχει ένα παιδί είτε δέκα. Επίσης, περιμένουν οι τρίτεκνες οικογένειες που ανέρχονται σε περίπου 200.000 να ακούσουν από τον πρωθυπουργό ότι εξισώνονται με τους πολύτεκνους, ενώ αναμένεται να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα σε νέες οικογένειες καθώς και σε όσες επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί τους.
Από την άλλη, ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της ακριβής στέγης και των χιλιάδων κλειστών διαμερισμάτων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται και άλλα θα ανακοινωθούν από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και άλλα θα περιληφθούν αργότερα στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 είναι η μείωση της αυτοτελούς φορολογίας των ενοικίων για τα κλειστά διαμερίσματα που θα πέσουν στην αγορά, η αυστηροποίηση στο καθεστώς Airbnb, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 14.000 υφιστάμενες ζώνες, αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, εφαρμογή για 1η φορά τιμών ζώνης σε 505 περιοχές και οικισμούς, διεύρυνση κριτηρίων προγράμματος «Σπίτι μου» και νέο πρόγραμμα και βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».
Για τους συνταξιούχους δεδομένη και θεσμοθετημένη είναι η 3η κατά σειρά αύξηση που θα δουν στις κύριες συντάξεις στα τέλη του έτους (αφορά τη σύνταξη Ιανουαρίου 2025) με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει υπολογίσει για το 2025 δαπάνη 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ετήσια αύξηση των συντάξεων η οποία αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% – 3% ανάλογα την μεγέθυνση του φετινού ΑΕΠ αλλά και του πληθωρισμού.
Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι δεν έχουν ή διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά, ενώ για τους υπόλοιπους ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα Χριστούγεννα θα δοθεί ένα επίδομα από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Επίσης αναμένεται να κλειδώσει το επόμενο διάστημα και η μείωση ή η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η μείωση κατά 50% ή ακόμη και η κατάργηση της εισφοράς που επιβάλλεται στις επικουρικές συντάξεις και η μείωση από 15% έως 25% στις κύριες συντάξεις.
Παράλληλα θα εξαγγείλει αλλαγές στο μέτωπο του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που του στοίχισε και πολιτικά στις ευρωεκλογές, ενώ θα δώσει έμφαση στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες (παραμένει για τις επιχειρήσεις).
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο μέτωπο του επιδόματος ανεργίας καθώς για πρώτη φορά θα χορηγείται συνδυαστικά ανάλογα τα έτη εργασίας, τις αμοιβές, τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, την οικογενειακή κατάσταση κτλ. και θα είναι αυξημένο για το πρώτο τρίμηνο στα 580 ευρώ από 509 σήμερα καθώς θα υπολογίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού και όχι 61% που είναι σήμερα. Το επίδομα ανεργίας θα συνεχίσει να χορηγείται για 12 μήνες αλλά θα βαίνει μειούμενο με στόχο να μην αποτελεί όπως λένε αρμοδίως «ως αντικίνητρο για να βρει κάποιος δουλειά».
Τέλος, για τους συνεπείς φορολογούμενους αναμένεται να εξαγγελθεί η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος στο 5% από το 3% σήμερα ενώ για πρώτη φορά εξετάζεται να εφαρμοστεί το μέτρο και στην περίπτωση αποπληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ αλλά και των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών και επιτηδευματιών.