Για δεύτερο χρόνο η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα είναι ασθμαίνουσα. Και το στοίχημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη είναι αν η μείωση στη διάρκεια του 2024 θα είναι μεγαλύτερη ή όχι από 5%.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά εξαγωγικοί κύκλοι, αυτό είναι περισσότερο ευχή, παρά πρόβλεψη. Και τούτο διότι το περιβάλλον είναι ασαφές.

Εξαγωγές: To πολεμικό «φυτίλι» στη Μέση Ανατολή τορπιλίζει τις επιχειρήσεις – Φόβοι για αυξήσεις τιμών

Ηδη, πάντως η μείωση των εξαγωγών με την αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δεν θα αργήσει να «χτυπήσουν οι καμπάνες».

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, εκτός από τους κλάδους των τροφίμων, ποτών και καπνού – που διαθέτουν ισχυρό θετικό πρόσημο – όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους κινούνται αρνητικά. Κι είναι αμφίβολο αν τελικώς θα ανακάμψουν, εν μέρει ή πλήρως.

Οι ελληνικές εξαγωγές και το ελαιόλαδο

Γενικότερα η αίσθηση δεν είναι θετική. Ωστόσο ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι εξαγωγές του ελαιολάδου, η πτώση της αξίας των οποίων είναι μεγαλύτερη από 42%, γεγονός το οποίο είναι μάλλον συγκυριακό και οφείλεται πρώτον, στην μεγάλη αύξηση της τιμής παραγωγού και δεύτερον, στις περιορισμένες ποσότητες τόσο της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα όλης λεκάνης της Μεσογείου.

Δεδομένου μάλιστα ότι στη διάρκεια του 2023 οι εξαγωγές ελαιολάδου κινήθηκαν περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα – στη συνολική αξία των εξαγωγών – η μεγάλη φετινή του πτώση.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας

Από την άλλη πλευρά υψηλές επιδόσεις συνεχίζουν να έχουν τα ψάρια, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – ιδιαίτερα το γιαούρτι και η φέτα. Ενώ στην κατηγορία ποτών – καπνού η αύξηση οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές προιόντων θερμαινόμενου καπνίσματος.

Μιλώντας προς τον ΟΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης εξηγεί πως η δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκεται η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα απαρτίζεται από δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον από τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και δεύτερον, από προβλήματα που οφείλονται σε δυσλειτουργίες της εσωτερικής πραγματικότητας.

Στα… γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής των ελληνικών προιόντων, από την άλλη πλευρά η πόλεμος στη Μέση Ανατολή κάνει δυσπρόσιτες τις αγορές της Ασίας, της Αυστραλίας και του Περσικού Κόλπου για τα ελληνικά προϊόντα – και σε κάθε περίπτωση μειώνει την ανταγωνιστικότητα τους. ελληνικές εξαγωγές

Ολο και λιγότερα εμπορεύματα μεταφέρονται από την Διώρυγα του Σουέζ. Kι όλο και μεγαλύτερο είναι το μεταφορικό κόστος, αφού επιλέγεται η μεγαλύτερη διαδρομή.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαμπόκης υπάρχει ανάγκη στον αναπτυξιακό νόμο να ενισχυθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και παράλληλα να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα στις εξαγωγικές εταιρείες.

Η προκήρυξη νέου προγράμματος που να στηρίξει την εξωστρέφεια, στο πλαίσιο του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα

Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣΕ σε μία περίοδο που η τραπεζική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Παράλληλα θεωρεί πως επιβάλλεται ο σχεδιασμός και η προκήρυξη νέου προγράμματος που να στηρίξει την εξωστρέφεια, στο πλαίσιο του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα.

Και τέλος θεωρεί ότι δεν είναι αμελητέα τα προβλήματα γραφειοκρατίας που ενδημούν στο δημόσιο. Πολλές φορές μάλιστα επισημαίνει ότι η «πολύπλοκη γραφειοκρατία» αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις