Σε ηχηρή παρέμβαση για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν με κοινή ανακοίνωση τους 12 οργανώσεις που εκπροσωπούν την ελληνική βιομηχανία, στο παραπέντε της έναρξης της 88ης ΔΕΘ.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: ΣΕΒ, ΣΒΕ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς, ΣΒΣΕ, ΣΒΕΘ, ΣΒΠΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΧΒ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΒΙΧΕ.
Οι ελληνική βιομηχανία προειδοποιεί ότι το υψηλό κόστος ρεύματος απειλεί την ίδια την ύπαρξη της βιομηχανίας και επισημαίνει ως επιτακτική την ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων.
H ανακοίνωση
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, ενώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού.
Η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, είναι επιτακτική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουμε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς δομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια».
Υπενθυμίζεται ότι το υπέρογκο κόστος ενέργειας αναφέρεται και στο πρόσφατο υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ μεταξύ των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, τα οποία ζητούν άμεσες λύσεις.
Όπως υπογράμμισε υποβάλλοντας το σχετικό υπόμνημα η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη: «είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» και πρόσθεσε πως «για να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν στο υπέρογκο κόστος ενέργειας, στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας».
Latest News
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο - Τι συνέβη ανά κλάδο [πίνακες]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ