Η αυξανόμενη τάση της υβριδικής εργασίας έχει οδηγήσει σε μια νέα μόδα: το workation. Καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο και τον τόπο εργασίας τους, η Βουδαπέστη αναδείχθηκε παγκοσμίως ως ο κορυφαίος προορισμός, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 25η θέση, για να συνδυάσουν διακοπές και εργασία, ξεπερνώντας πόλεις όπως τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το δεύτερο ετήσιο Βαρόμετρο “Work from Anywhere” της International Workplace Group (IWG), του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο.

Η τάση του workation, όπου οι ταξιδιώτες συνδυάζουν εργασία και διακοπές στον ίδιο προορισμό, έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Με την εξάπλωση της υβριδικής εργασίας και την ανάπτυξη της τεχνολογίας cloud, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε. Σύμφωνα με έρευνα, πάνω από οκτώ στους δέκα υβριδικούς εργαζόμενους (84%) σκέφτονται να επεκτείνουν τις διακοπές τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Τηλεργασία: 5 συμβουλές για ένα ασφαλές home office από την Kaspersky

Νέα έρευνα από την IWG, αποκάλυψε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για workations. Συγκεκριμένα, το 74% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε αποτελεί σημαντικό κριτήριο κατά την αναζήτηση νέας θέσης εργασίας. Επιπλέον, το 75% δηλώνει ότι η ελευθερία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία αυξάνει την επαγγελματική τους ικανοποίηση.

Με ένα δίκτυο που ξεπερνά τις 4.000 ευέλικτες τοποθεσίες γραφείων σε πάνω από 120 χώρες, η IWG συνέταξε το δεύτερο ετήσιο Βαρόμετρο “Work from Anywhere”, αξιολογώντας 30 κορυφαίες πόλεις ως ιδανικούς προορισμούς για workation. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε 10 κριτήρια, όπως το κλίμα, ο πολιτισμός, η διαμονή, οι συγκοινωνίες, η γαστρονομία, η ευεξία, η ταχύτητα του internet, η βιωσιμότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας, με κάθε πόλη να βαθμολογείται σε κλίμακα 1-10.

Βουδαπέστη: Ο απόλυτος προορισμός για workation το 2024

Με υψηλές βαθμολογίες σε κρίσιμους τομείς όπως οι συγκοινωνίες, το internet και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας, η Βουδαπέστη αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τους υβριδικούς εργαζόμενους το 2024. Η ζωντανή κοινότητα ψηφιακών νομάδων, η κλασική αρχιτεκτονική και οι αμέτρητες επιλογές για καφέ και εστιατόρια, κάνουν την πόλη έναν μαγνήτη για όσους αναζητούν μια ισορροπημένη ζωή. Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μουσεία παγκόσμιας κλάσης και γκαλερί, η Βουδαπέστη προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον. Βρισκόμενη στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης και με φόντο τον εντυπωσιακό ποταμό Δούναβη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή, προσφέροντας μια ποικιλία εμπειριών για όσους θέλουν να εργαστούν υβριδικά.

Η Βαρκελώνη κατέκτησε για το 2024 την δεύτερη θέση

Παρόλο που η βαθμολογία της μειώθηκε φέτος, η Βαρκελώνη παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για υβριδική εργασία. Ήταν η κορυφαία επιλογή το 2023 χάρη στη ζωντανή ατμόσφαιρα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον ήλιο που λάμπει σχεδόν όλο το χρόνο. Η πόλη συνεχίζει να προσελκύει ψηφιακούς νομάδες χάρη στην ευρεία ψηφιακή βίζα της Ισπανίας, την εξαιρετική υποδομή συγκοινωνιών της Βαρκελώνης και το προσιτό κόστος ζωής καθιστώντας την ιδανικό σημείο συνάντησης για όσους συνδυάζουν εργασία και διακοπές και αναζητούν ένα ποικιλόμορφο εργασιακό περιβάλλον που συνδυάζει ήλιο, θάλασσα με μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Το Ρίο αναβαθμίζεται

Το Ρίο ντε Τζανέιρο αναδεικνύεται για το 2024 ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για υβριδική εργασία παγκοσμίως, ανεβαίνοντας από την έκτη στη δεύτερη θέση στην κατάταξη. Ως “σπίτι” του παγκοσμίως διάσημου καρναβαλιού, η πόλη ξεχωρίζει για τη διαμονή υψηλής ποιότητας, την ποικιλία σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα καθώς και για την προσιτή διασκέδαση. Οι υβριδικοί εργαζόμενοι θα βρουν στο Ρίο μια ακμάζουσα κοινότητα, με πολλά coworking spaces και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ψηφιακούς νομάδες. Η επένδυση της τοπικής κυβέρνησης σε υποδομές 5G και η νέα ψηφιακή βίζα για νομάδες ενισχύουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της πόλης. Ο χαλαρός τρόπος ζωής του Ρίο, σε συνδυασμό με τις παγκοσμίου φήμης παραλίες και τις πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, προσφέρουν τον τέλειο συνδυασμό εργασίας και διακοπών.

Νέοι προορισμοί

Εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, το βαρόμετρο “Work from Anywhere” της IWG αποκάλυψε και νέους αναδυόμενους προορισμούς που κερδίζουν την προτίμηση των ψηφιακών νομάδων. Αυτοί είναι:  Το Όστιν στο Τέξας, που είναι επίσης γνωστό ως η «πρωτεύουσα της ζωντανής μουσικής του κόσμου», προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό πολιτισμού, τεχνολογίας και χαλαρού τρόπου ζωής καθιστώντας την τέλειο προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν την εργασία με την αναψυχή.

Αν και μικρή πόλη, η Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο βιώνει μια εκρηκτική ανάπτυξη, με μια ακμάζουσα κοινότητα νεοσύστατων επιχειρήσεων και έναν αυξανόμενο αριθμό σύγχρονων χώρων συνεδρίων. Η πόλη προσφέρει μια ήρεμη και οικονομική εναλλακτική για τους ψηφιακούς νομάδες, που αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και αναψυχής ανάμεσα στα βουνά και την Αδριατική Θάλασσα.

Το Μαρακές στο Μαρόκο, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, γοητεύει εδώ και αιώνες τους ταξιδιώτες με τα ζωντανά παζάρια και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του. Σήμερα, το Μαρακές αναδεικνύεται ως ένας σύγχρονος προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, χάρη στην αναπτυσσόμενη υποδομή, όπως τα coworking spaces και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ένα εμπνευσμένο περιβάλλον για να εργαστούν και να ζήσουν.

Τέλος, η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας και τοποθεσία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνδυάζει την ιστορική της ομορφιά με τις σύγχρονες ανέσεις. Το προσβάσιμο μέγεθος, και το ηλιόλουστο κλίμα καθιστούν την πόλη έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Η συνεχής αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα δεν έχει μόνο μεταμορφώσει τις επαγγελματικές συμπεριφορές, αλλά έχει επίσης διευρύνει τους ορίζοντες των εργαζομένων όσον αφορά την επιλογή ταξιδιωτικών προορισμών, με το 80% να δηλώνει ότι η διαθεσιμότητα αυτών των πολιτικών τους έχει οδηγήσει στο να εξετάσουν προορισμούς που προηγουμένως δεν θα σκεφτόντουσαν.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: «Για έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων, οι ημέρες των μεγάλων καθημερινών μετακινήσεων έχουν τελειώσει, τώρα που η υβριδική εργασία προσφέρει την ευκαιρία να εργαζόμαστε απ’ όπου θα είμαστε πιο παραγωγικοί. Και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας cloud, οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να εργάζονται παραγωγικά από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε σύνδεση υψηλής ποιότητας στο διαδίκτυο. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την ιδέα του συνδυασμού εργασίας και ταξιδιού, είτε πρόκειται για μερικές ημέρες που προστίθενται στο τέλος των διακοπών, είτε για μερικούς μήνες ως ψηφιακοί νομάδες. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα υιοθετήσουν πολιτικές όπως εργασία από οπουδήποτε (WFA), βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων τους και ενισχύοντας την ελκυστικότητά τους ως εργοδότες.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά
Executive |

Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά

Μια προπονήτρια καριέρας που βοηθάει ανθρώπους στον κλάδο της τεχνολογίας, μοιράστηκε τρεις συμβουλές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας σε μια συνέντευξη για δουλειά,