Η τηλεργασία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για πολλούς επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι, από designers μέχρι λογιστές, συχνά χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες, γεγονός που παρουσιάζει κίνδυνο παραβίασης όταν εργάζονται εκτός περιβάλλοντος γραφείου.

Τηλεργασία: Οι 10 καλύτερες πόλεις για «workation»

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι ειδικοί της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky δημιούργησαν μια checklist που δίνει τη δυνατότητα στους απομακρυσμένους υπαλλήλους να εργάζονται με άνεση, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των δεδομένων.

Από την πανδημία COVID-19, ο αριθμός των εξ αποστάσεως εργαζομένων έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Buffer, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (98%) είναι υπέρ της τουλάχιστον μερικής απομακρυσμένης εργασίας και ένα ίσο ποσοστό θα συνιστούσε αυτή την πρακτική σε άλλους.

Παρά τη δημοφιλή προσέγγιση «Bring Your Own Device», είναι συνετό να διατηρείτε μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των συσκευών που σχετίζονται με την εργασία και των προσωπικών σας συσκευών.

Αν και η εργασία από το σπίτι είναι συχνά πιο βολική από μια καθημερινή μετακίνηση στο γραφείο, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Τηλεργασία: Διαχωρισμός συσκευών που σχετίζονται με την εργασία από προσωπικές

Παρά τη δημοφιλή προσέγγιση «Bring Your Own Device», είναι συνετό να διατηρείτε μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των συσκευών που σχετίζονται με την εργασία και των προσωπικών σας συσκευών. Συνίσταται να πραγματοποιείτε τα επαγγελματικά σας καθήκοντα αποκλειστικά στο επαγγελματικό σας laptop και να κρατάτε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ταινιών, η λήψη παιχνιδιών ή ο έλεγχος των προσωπικών emails για τις προσωπικές σας συσκευές. Αυτή η πρακτική μειώνει τον κίνδυνο πιθανών παραβιάσεων δεδομένων. Για την καλύτερη προστασία των προσωπικών συσκευών, η χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας συμβάλλει στην αποτροπή της λήψης κακόβουλου λογισμικού και της πρόσβασης σε κακόβουλους ιστότοπους.

Χρήση εγκεκριμένων από την εταιρεία εργαλείων επικοινωνίας

Η παρακολούθηση επαγγελματικών συνομιλιών μέσω προσωπικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ή email μπορεί να επιφέρει περιττούς κινδύνους. Ενώ πολλές προσωπικές υπηρεσίες διαφημίζουν τα μέτρα ασφαλείας τους, τα εταιρικά εργαλεία επικοινωνίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα αυξημένα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τη συμμόρφωση. Το να εμπιστεύεστε αποκλειστικά τις εγκεκριμένες από την εταιρεία πλατφόρμες διασφαλίζει ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν προστατευμένες.

Χρήση μόνο του λογισμικού που παρέχει η εταιρεία

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα προγράμματα – συνιστάται να κατεβάζετε και να χρησιμοποιείτε μόνο τις εφαρμογές που παρέχονται ή εγκρίνονται από τον οργανισμό. Το λογισμικό τρίτων μπορεί να παρουσιάσει ευπάθειες που μπορεί να διακυβεύσουν την ασφάλεια. Εάν πρόσθετα εργαλεία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της εργασία σας, είναι καλύτερο να τα ζητήσετε απευθείας από τον οργανισμό.

Σύνδεση σε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi. Εάν η σύνδεση είναι απαραίτητη, η επαλήθευση της γνησιότητας του δικτύου με το προσωπικό του χώρου, σε μια καφετέρια ή σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύνδεσης σε παραπλανητικά δίκτυα που στοχεύουν σε προσωπικές πληροφορίες. Κατά τη σύνδεση με μια προσωπική συσκευή, η χρήση ενός αξιόπιστου VPN μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια με την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Διαφύλαξη των κωδικών πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης λειτουργούν ως πύλες πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, στην τηλεργασία, επομένως η διατήρηση της μυστικότητάς τους είναι σημαντική. Η αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε χαρτί, ακόμη και σε ασφαλείς τοποθεσίες στο σπίτι, δεν είναι ασφαλής πρακτική. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της συσχέτισης για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που είναι ταυτόχρονα εύκολη στην απομνημόνευση και πολύπλοκη. Για παράδειγμα, η φράση «Το 2015 γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Τόκιο» θα μπορούσε να μετατραπεί σε κωδικό πρόσβασης «In20:15IcmBD@T».

«Αν και η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας, η τήρηση μερικών απλών κανόνων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων. Για παράδειγμα, ο διαχωρισμός των επαγγελματικών και των προσωπικών συσκευών είναι σημαντικός, καθώς όχι μόνο προστατεύει τις ευαίσθητες πληροφορίες από πιθανές διαρροές, αλλά και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να προκαλέσουν κατά λάθος τέτοιες παραβιάσεις. Ενώ συνιστάται να καταφεύγετε σε εταιρικά συστήματα ασφαλείας για εργασίες που σχετίζονται με την εργασία, η ασφάλεια των προσωπικών συσκευών μπορεί να ενισχυθεί με αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις», σχολιάζει η Anna Larkina, Web Content Analysis Expert της Kaspersky.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά
Executive |

Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά

Μια προπονήτρια καριέρας που βοηθάει ανθρώπους στον κλάδο της τεχνολογίας, μοιράστηκε τρεις συμβουλές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας σε μια συνέντευξη για δουλειά,