Έντονα πτωτικά έκλεισαν μια δύσκολη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να «περιηγηθούν» σε ένα περιβάλλον που τα σήματα της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας πληθαίνουν, ενώ οι συναλλαγματικές ισορροπίες δείχνουν εύθραυστες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,1%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 2,5%, κλείνοντας το χειρότερο πενθήμερο από τον περασμένο Αύγουστο. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,73% στις 8.181 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,59% στις 18.280 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,07% στις 7.352 μονάδες.

Αρνητική ήταν η εικόνα και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να χάνει 2,3%, τον DAX να ολοκληρώνει στο -3,2% και τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 3,6%.

Σε επίπεδο τίτλων, η Volvo Cars υποχώρησε 3,4% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιανουάριο. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα περιορίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα, μαζί με τον στόχο της να πουλήσει όλα τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα έως το 2023.

Επίσης, απώλειες 6% σημείωσε και η Raiffeisen Bank International, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Ρωσίας να εμποδίσει την πώληση της θυγατρικής της στη χώρα. Η αυστριακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό δικαστήριο είχε εκδώσει προκαταρκτική διαταγή επιβολής άμεσης απαγόρευσης μεταφοράς στη ρωσική θυγατρική της, AO Raiffeisenbank. Η Raiffeisen δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση, με στόχο να ανατρέψει την απόφαση.

Την ίδια ώρα, ανησυχίες επικρατούν επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε επιθεωρήσεις των κινητήρων που κατασκευάζει η Rolls-Royce σε αεροσκάφη Airbus A350-1000, που χρησιμοποιούνται από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Η διαταγή έρχεται αφότου μια πτήση Cathay Pacific A350 από το Χονγκ Κονγκ στη Ζυρίχη αναγκάστηκε να προσγειωθεί λόγω πυρκαγιάς στο σύστημα καυσίμου, προκαλώντας επιθεώρηση σε όλο τον στόλο και αντικατάσταση πολλών εξαρτημάτων κινητήρα.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,3%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται επίσης ότι αναπτύχθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Αρνητικά επίσης λειτούργησαν τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis, που δείχνουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα στη χώρα υποχώρησε στα 16,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Και αυτά έρχονται αφού η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Η παραγωγή, μάλιστα, μειώθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πτώση ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η παραγωγή στον κλάδο υποχώρησε 8,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Επιπλέον, η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σημείωσε βουτιά 7% και η παραγωγή μεταλλικών προϊόντων υποχώρησε 3,8% σε μηνιαίο επίπεδο.

Στα υπόλοιπα μάκρο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 4,3% τον Αύγουστο, με αυτό να είναι «το ισχυρότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022», όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση Halifax House Price Index. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν 292.505 στερλίνες, η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές