Πιέσεις δέχονται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να «περιηγηθούν» σε ένα περιβάλλον που τα σήματα της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας πληθαίνουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,32%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,52% στις 8.199 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,70% στις 18.447 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 7.397 μονάδες.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Απώλειες με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ανησυχίες

Την ίδια ώρα, ανησυχίες επικρατούν επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε επιθεωρήσεις των κινητήρων που κατασκευάζει η Rolls-Royce σε αεροσκάφη Airbus A350-1000, που χρησιμοποιούνται από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Η διαταγή έρχεται αφότου μια πτήση Cathay Pacific A350 από το Χονγκ Κονγκ στη Ζυρίχη αναγκάστηκε να προσγειωθεί λόγω πυρκαγιάς στο σύστημα καυσίμου, προκαλώντας επιθεώρηση σε όλο τον στόλο και αντικατάσταση πολλών εξαρτημάτων κινητήρα.

Αρνητικά επίσης λειτουργούν τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis, που δείχνουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα στη χώρα υποχώρησε στα 16,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Και αυτά έρχονται αφού η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Η παραγωγή, μάλιστα, μειώθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Συνεισφορά στην πτώση

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πτώση ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η παραγωγή στον κλάδο υποχώρησε 8,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Επιπλέον, η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σημείωσε βουτιά 7% και η παραγωγή μεταλλικών προϊόντων υποχώρησε 3,8% σε μηνιαίο επίπεδο.

Στα υπόλοιπα μάκρο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 4,3% τον Αύγουστο, με αυτό να είναι «το ισχυρότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022», όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση Halifax House Price Index. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν 292.505 στερλίνες, η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές