Σταθερά σε αρνητικά εδάφη βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές όμως να είναι χαμηλές, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία και περιμένουν όλες οι αγορές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,48% στις 1.439,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.495,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,87% στις 1.254,93 μονάδες.

Ο αμερικανικός τόνος

Η εγχώρια αγορά δεν «συγκινήθηκε» ούτε από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας το β΄τρίμηνο του 2024, ούτε και από το μπαράζ των αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες. Οι εγχώριες δυνάμεις δείχνουν μάλιστα να περιμένουν πιο αποφασιστικές κινήσεις από τους ξένους, οι οποίοι όμως είναι «απασχολημένοι» με τις μεγάλες οικονομίες, ειδικά για δεδομένα που θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική.

Εν αναμονή λοιπόν των νέων στοιχείων για την αμερικανική αγορά, οι ξένοι κυρίως επενδυτές δεν μπορούν παρά να περιμένουν για να εκτιμήσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve (17-18/9) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (12/9) μέσα στο Σεπτέμβριο. Και αυτό διότι οι συναλλαγματικές αναταράξεις που θα υπάρξουν από τις εν λόγω αποφάσεις ήδη θα επηρεάσουν την ελκυστικότητα πολλών αγορών, μεταξύ των οποίων και την ελληνική. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο έχει υποτιμηθεί 5% από τα υψηλά του 2024 και κινείται πολύ κοντά σε χαμηλά ενός έτους, επηρεάζοντας και τις διαθέσεις των αμερικανικών κεφαλαίων για διεθνή περιουσιακά στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά δείχνει «ευαίσθητη» σε ανησυχίες όπως τα σενάρια ύφεσης των ΗΠΑ, τις «φουσκωμένες» αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street, τις ήξεις αφήξεις ανακοινώσεις της Federal Reserve κλπ., θέματα τεράστιας ασφαλώς σημασίας για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως επηρεάζουν και το ΧΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Autohellas, Cenergy και Εθνική είναι στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο -1% κινούνται οι Τιτάν, Eurobank, Aegean, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΔΑΑ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Μικρά κέρδη σημειώνουν οι Jumbo και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών