Ήπια πτωτικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.440 μονάδων και τα εβδομαδιαία κέρδη του, μαζεύοντας στο τέλος τις απώλειες με τη βοήθεια τόσο της Jumbo, όσο και των Coca Cola και ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 1.443,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.437,66 μονάδων (-0,62%) και 1.443,78 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια αξίας 13,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 3.504,57 μονάδες, ενώ στο -0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.334,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 1.254,20 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως θετικά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,83%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,88%, αλλά ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,90%.

Σταυροδρόμι διαγραμματικών εξελίξεων

Σε κόντρα των όχι και τόσο ευνοϊκών μακροοικονομικών δεδομένων από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον το ΧΑ βρήκε πατήματα σε εταιρικά αποτελέσματα και θετικά μάκρο (ΑΕΠ, απασχόληση, εκτέλεση προϋπολογισμού, τουριστική κίνηση) περιορίζοντας την ένταση των εισαγόμενων πιέσεων την εβδομάδα που πέρασε, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Secuirities.

Η ευκαιρία ωστόσο χτισίματος μιας ανοδικής κίνησης χάθηκε καθώς η αγορά δεν έδειξε να έχει δυνάμεις να υποστηρίξει μια αυτόνομη κίνηση μένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα διαπραγμάτευσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό και από ότι φαίνεται θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένο σε μετοχές με μέγεθος και ειδικό βάρος νέων.

Σε μίκρο επίπεδο η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μπαράζ αναβαθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο (Aegean, ΑΔΜΗΕ, Intralot, Κρι – Κρι, Helleniq Energy, Τράπεζα Αττικής) και ικανοποιητικά αποτελέσματα από ΟΠΑΠ, Quest και Σαράντη. Ο συνδυασμός της θετικής εγχώριας ειδησεογραφίας και των απαισιόδοξων αναγνώσεων του εξωτερικού εκφράστηκε περισσότερο με αποχή από τις συναλλαγές και κινήσεις μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε να υπερβεί τις 1.450 μονάδες εν τέλει επέστρεψε εκεί που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η εν λόγω ζώνη τιμών δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική, η προσφορά δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο όριο των 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο νέος σχηματισμός συσσώρευσης που είναι σε εξέλιξη δεν έχει χαλάσει η Αγορά παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16 Αυγούστου και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των κινητών μέσων και της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη.

Η αναποφασιστικότητα που βγάζει το διάγραμμα τιμών ως προς την βραχυπρόθεσμη επιλογή κατεύθυνσής της τάσης γίνεται ακόμα πιο έντονη από την αυστηρή εικόνα ουδετερότητας του έχουν οι ταλαντωτές. Ο MACD εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αισιόδοξους παραμένοντας αγορασμένος από τις 16 Αυγούστου.

Συμπερασματικά όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται στο εύρος της συσσώρευσης (1.423 – 1.450) τα τεχνικά δεδομένα δεν προκρίνουν καμία από τις δύο τάσεις ως επικρατέστερη. Ωστόσο η διαφυγή από το μοτίβο αυτό θα «πληρώσει» μια κίνηση στην αγορά τουλάχιστον 30 μονάδων από τα όρια του εύρους κίνησης μέχρι την επόμενη στήριξη ή αντίσταση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, Cenergy, Eurobank, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο ήταν αυτές που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους, κλείνοντας με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκελισαν και οι Ελλάκτωρ, Alpha bank, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΑΑ.

Στον αντίποδα, στο φίνις η Jumbo κατάφερε να κάνει ένα μίνι ράλι ανόδου, κλείνοντας στο +2,14%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του +2,02%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών