Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση και ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι μέσω του ερευνητικού έργου του Οργανισμού, ενισχύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα.
Στη Θέρμη, σε μια έκταση 350 στρεμμάτων λειτουργούν τέσσερα από τα 11 Ινστιτούτα έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα οποία επιστήμονες φροντίζουν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υγεία των εδαφοϋδατικών πόρων, τη γενετική βελτίωση και τους φυτογενετικούς πόρους, καθώς και για την κτηνιατρική έρευνα.
Κώστας Τσιάρας: Να επενδύσουμε στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα στελέχη και τους ερευνητές των Ινστιτούτων επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Είπε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι μέσω της αγροτικής παραγωγής ενισχύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η οικονομία, αφού αυξάνεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
«Είναι γεγονός ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε δεδομένα και να βελτιώσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία»
Σύγχρονη αγροτική παραγωγή
Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στη σημασία του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εδαφολογικές μελέτες του Οργανισμού μετά τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε επισκεφθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού Και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός συζήτησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και περαιτέρω οικονομική στήριξη. Ο κ. Τσιάρας είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων για την ανασυγκρότηση και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τόνισε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό τους έργο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται μόνο μέσα στα εργαστήρια αλλά και στο πεδίο.
Στις επισκέψεις του ο κ. Τσιάρας συνοδευόταν από τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Διαμαντή Γκολιδάκη και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στη Θέρμη τον υπουργό υποδέχθηκαν οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Σε δηλώσεις τους οι αντιπρόεδροι χαρακτήρισαν τα Ινστιτούτα που λειτουργούν στη Θέρμη ως την αιχμή του δόρατος της ερευνητικής δομής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της έρευνας που γίνεται από το 1923 και μετά αλλά και στο σημαντικό έργο για διατήρηση και βελτίωση των ποικιλιών.
Οι βασικοί πυλώνες
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μεταξύ άλλων είπε: «Η παρουσία μας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα σηματοδοτεί αφενός μεν την πολύ μεγάλη σημασία που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συγκεκριμένο οργανισμό και βεβαίως το ρόλο που έχει σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε δεδομένα και να βελτιώσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως είναι δεδομένο πως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει, και θα συμβάλει και στο μέλλον, τα μέγιστα.
Η πατρίδα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι χρέος -και αυτή είναι η προσπάθειά μας-να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας έτσι πολύ μεγάλη προοπτική σε όλη την δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα.
Έχουμε προτεραιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί, άλλωστε, μία από τις μεγάλες προτεραιότητες σε όλα τα fora και σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει με σοβαρότητα, με σχεδιασμό, -δημιουργώντας και αναδεικνύοντας πραγματικούς στόχους- να δώσουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μια χώρα που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εδαφολογικά, κλιματολογικά, με δυνατότητες πραγματικά απεριόριστες. Και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, προς όφελος και των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις ίδιας της πατρίδας μας».
Latest News
Σταμενίτης: Σωστός σχεδιασμός το κλειδί απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής
Στην αγροτική παραγωγή και την ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης
Θα εξαντληθεί κάθε όριο για να καταβληθούν οι συνδεδεμένες βάμβακος και καλαμποκιού
Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Εξομοίωση ομάδων παραγωγών με την αγροτική εκμετάλλευση - Τι αλλάζει
Τα μέλη στις ομάδες παραγωγών έχουν δικαίωμα εγγραφής και ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου
Η αμπελουργία και το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Περιφέρειας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Σε πτώση η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών – Τι αναμένεται για την Ελλάδα
Διακυμάνσεις στις τιμές ανά χώρα για τα εσπεριδοειδή εν μέσω σημαντικών προκλήσεων - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φετινή σεζόν 2024/25
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων