Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και είπε ότι αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βιωσιμότητα του χώρου και τόνΙσε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της νέας εποχής.

Κώστας Τσιάρας: Αρδευτικά έργα 340 εκατ. ευρώ για 500.000 στρέμματα στη Θεσσαλία

Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών. Έχουμε ξεπεράσει «ασθένειες» του παρελθόντος και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη του κοινού στόχου, μέσα από σταθερούς κανόνες, υπογράμμισε. Όπως τόνισε είναι αναγκαίο το rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.

Στη Θεσσαλονίκη παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου

Κώστας Τσιάρας

Έρχεται Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του υπουργού, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.

Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού κι εκρίζωσης της πανώλης και γενικότερα για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του Υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μετέβη στη Σίνδο όπου επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τον υπουργό στις επισκέψεις του συνόδευσαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο  ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κεφαλάς. Κώστας Τσιάρας

Από κοινού με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες οι λύσεις για τη μυδοκαλλιέργεια

Οι συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές

Ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός» και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».

Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.

Όπως είπε ο υπουργός απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του.

Μάλιστα ο κ. Τσιάρας πρότεινε στους εκπροσώπους των δύο συλλόγων να υπάρξει συνάντηση εργασίας, μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν μέτρα.

Μετά τις συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, δήλωσε: Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει δεδομένα τα οποία κανείς μας δεν υπολόγιζε πριν κάποιο χρονικό διάστημα.  Είμαστε αναγκασμένοι  να επανασχεδιάσουμε  βασικές  δομές, αλλά και βασικές κατευθύνσεις,  οι οποίες είναι  απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες. Ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλλιέργεια των μυδιών να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (Διευθ. ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου
AGRO |

ΒΑΒΕΛ – Γ. Οικονόμου (ΣΕΒΙΤΕΛ): Μείωσαν οι Έλληνες την κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου

Ενδείξεις μόλυνσης με φυτοφάρμακα για το χύμα ελαιόλαδο που αυξάνει μερίδια – Το «εξαφανισμένο» μπουκαλάκι από τα εστιατόρια και η επανεμφάνιση του «ξεχασμένου» τενεκέ