Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, βάζοντας νέα εμπόδια στην πορεία που χαράσσει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.

ΑΕΠ: Στο 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 – Τι είπε ο Χατζηδάκης [γραφήματα]

Τα στοιχεία

H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην αναφερόμενη περίοδο (μειώθηκε 0,1%).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η Πολωνία (+1,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+1,1%) και την Ολλανδία (+1,0%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η ΕΚΤ, όπου αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, μετά από μία πρώτη χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο. Η χαμηλή ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ φαίνεται να προκαλεί όλο και περισσότερο προβληματισμό, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η νομισματική πολιτική δεν θα έπρεπε να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για παρατεταμένο διάστημα.

Απασχόληση

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +1,0% στη ζώνη του ευρώ και +0,9% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή