Η Macallan ήταν ένας από τους πρώτους οινοπνευματοποιούς στη Σκωτία που έλαβε νόμιμη άδεια. Από τότε έχει χτίσει τη φήμη ενός από τα κορυφαία single malt ουίσκι στον κόσμο.

Οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η πρόσφατη ανακοίνωση της Macallan ότι κυκλοφορεί ένα άλλο εξαιρετικά ακριβό, υπερπαλαιωμένο ουίσκι που έρχεται σε μια συσκευασία που δεν μοιάζει σε τίποτα με όσες έχουμε ξαναδεί. Τελικά, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από το σκωτσέζικο αποστακτήριο που έχει καταρρίψει τα ρεκόρ δημοπρασιών και φαίνεται να κυκλοφορεί ένα πολυτελές μπουκάλι κάθε λίγους μήνες;

Σκωτία: Το αποστακτήριο ουίσκι με δύο αστέρια Michelin

Το έχουμε ξαναδεί με άλλες μεγάλες παρουσιάσεις από τη Macallan, όπου συνδυάζουν μια εξαιρετικά περιορισμένη έκδοση με κάτι σχετικά πιο προσιτό για την τεράστια βάση θαυμαστών της. Η συλλογή TIME:SPACE περιλαμβάνει δύο εκδόσεις. Το Time : Space Collection είναι η ναυαρχίδα, σούπερ περιορισμένης έκδοσης, που είναι πιθανό να διατίθεται μόνο μέσω πρόσκλησης στους VIP πελάτες τους. Το Time : Space Mastery είναι η πιο προσιτή έκδοση που θα είναι διαθέσιμη για αγορά απευθείας από την Macallan σε επιλεγμένες τοποθεσίες καθώς και μέσω του The Macallan Society Ballot στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Δύο ουίσκι σε μια περίπλοκα γοητευτική συσκευασία

Το Time : Space Collection είναι στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι δύο ουίσκι από τήν Macallan που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά μεταξύ τους. Το ένα αντιπροσωπεύει το παρελθόν και το άλλο το μέλλον.

Το πρώτο είναι το αρχαιότερο ουίσκι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα από το αποστακτήριο, ένα single malt 84 ετών που παρήχθη το 1940. Αυτό το ουίσκι παλαιώθηκε σε δύο διαφορετικά βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν για σέρι, ένα αμερικάνικο δρύινο πρώτου γεμίσματος και ένα δεύτερο από ξύλο ευρωπαϊκής βελανιδιάς, για 84 χρόνια με 43,6% περιεκτικότητα αλκοόλ. Αυτό το απόσταγμα συσκευάστηκε στον εξωτερικό θάλαμο μιας κυκλικής καράφας με δύο ομόκεντρους δακτυλίους που ενσωματώνεται σε ένα δρύινο πλαίσιο κατασκευασμένο από στρώματα αμερικανικής και ευρωπαϊκής βελανιδιάς, των ίδιων τύπων που χρησιμοποιήθηκαν για την ωρίμανση του ουίσκι.

Το δεύτερο single malt βρίσκεται στο αντίθετο άκρο του φάσματος ωρίμανσης, μια σοδειά του 2018 που παλαιώθηκε για μόλις πέντε χρόνια και προέρχεται από την πρώτη παρτίδα ουίσκι που παράγεται στο νέο αποστακτήριο, το οποίο άνοιξε την ίδια χρονιά. Αυτό το ουίσκι βρίσκεται στον εσωτερικό θάλαμο του δοχείου.

Σχετικά με την συσκευασία ο Ζομέ Φερά, διευθυντής δημιουργικού στην Macallan είπε στο Barron’s: «Μόλις η φιάλη τοποθετηθεί στο λίκνο σερβιρίσματος, το απόσταγμα του 1940 στον εξωτερικό θάλαμο είναι προσβάσιμο μέσω ενός καλύμματος στο πάνω μέρος της φιάλης. Έχουμε σχεδιάσει χοάνες εκχύλισης που βρίσκονται σε ένα κρυφό συρτάρι στο λίκνο σερβιρίσματος και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διασφαλίζεται ότι κάθε τελευταία σταγόνα μπορεί να χυθεί με ακρίβεια.

«Η πρόσβαση στον εσωτερικό θάλαμο γίνεται μέσω ενός αφαιρούμενου διακοσμητικού καλύμματος. Όταν αυτό αφαιρεθεί, ο εσωτερικός θάλαμος μπορεί να αφαιρεθεί ως ανεξάρτητη φιάλη για ευκολία στο σερβίρισμα».

Η συσκευασία έχει μέγεθος μικρής ρόδας αυτοκινήτου.

«Ως ομάδα ουίσκι το οποίο έχει αποσταχθεί με δεξιοτεχνία, οι ρόλοι μας είναι μοναδικοί με την έννοια ότι φτάνουμε στο ταξίδι στον χρόνο — επιλέγοντας ουίσκι από το παρελθόν που δημιούργησαν οι προκάτοχοί μας, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε βαρέλια για τις μελλοντικές γενιές κατασκευαστών και καταναλωτών ουίσκι», είπε στο Robb Report η υπεύθυνη  παρασκευής ουίσκι, Κίρστεν Κάμπελ, η οποία πρόσθεσε ότι συμπεριλαμβανομένου του 5 ετών από το νέο αποστακτήριο θα μπορούσε να προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της Macallan.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια άλλη νέα έκδοση που ονομάζεται Time : Space Mastery, και αυτή πιθανότατα θα είναι πολύ πιο προσιτή. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό το single malt, εκτός από το ότι προέρχεται από 14 διαφορετικούς τύπους βαρελιών, όπως ευρωπαϊκή και αμερικανική βελανιδιά καρυκευμένη από σέρι, βαρέλια πρώην bourbon και βαρέλια αναπλήρωσης. Και αυτό το ουίσκι έρχεται σε ένα κυκλικό δοχείο μέσα σε μια κόκκινη θήκη με 200 αιχμές που αντιπροσωπεύουν τα 200 χρόνια ιστορίας της Macallan. Το Time : Space Mastery θα είναι διαθέσιμο για αγορά αυτόν τον Οκτώβριο στην εκδήλωση Time : Space Experience στη Νέα Υόρκη, από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου. Για 75 δολάρια ανά εισιτήριο, μπορείτε να πιείτε κοκτέιλ από το Dante, να μάθετε για τα σπάνια ουίσκι Macallan και να έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε το νέο ουίσκι.

Η Macallan δεν δίνει ακριβή τιμή για το Time : Space, αντίθετα, κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για να εξασφαλίσουν ένα από τα 200 μπουκάλια που θα κυκλοφορήσει το αποστακτήριο.

Ο ειδικός στα ουίσκι Μαρκ Λίτλερ, έγραψε στο Barron’s ότι θα στοιχίζει  πάνω από 150.000 δολάρια για το Time : Space Collection με μόλις 200 μπουκάλια παγκοσμίως. Ωστόσο, το The Reach της Macallan  είχε τιμή 125.000 δολάρια και νωρίτερα φέτος το Horizon κυκλοφόρησε προς 55.000 δολάρια (£40.000). Καθώς αυτή η έκδοση είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός των δύο, αναμένεται πως θα αντικατοπτρίζεται και στην τιμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή